Arsić: Sud čuva vlast DPS-SDP u Tivtu

Lakovićev glas, naime, odlučujući je, 17-ti u 33-članom lokalnom parlamentu, a eventualno proglašavanje verifikacije njegovog mandata nevažećom od strane Upravnog suda ne samo što bi lokalnu vlast ostavilo bez skupštinske većine, već bi nevažećim ulinilo sve u međuvremenu usvojene odluke lokalnog parlamenta u čijem je izglasavanju učestvovao Laković
396 pregleda 6 komentar(a)
Dragan Laković, Foto: Siniša Luković
Dragan Laković, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 19.03.2015. 15:22h

i osam mjeseci nakon što je ujedinjenja tivatska opozicija podnijela tužbu zbog, kako ističu, nelegalnog verifikovanja mandata odbornika DPS Dragana Lakovića, Upravni sud Crne Gore nije se izjasnio o sporu koji može odlučujuće uticati na očuvanje lokalne DPS-SDP vlasti u Tivtu.

Lakovićev glas, naime, odlučujući je, 17-ti u 33-članom lokalnom parlamentu, a eventualno proglašavanje verifikacije njegovog mandata nevažećom od strane Upravnog suda ne samo što bi lokalnu vlast ostavilo bez skupštinske većine, već bi nevažećim ulinilo sve u međuvremenu usvojene odluke lokalnog parlamenta u čijem je izglasavanju učestvovao Laković.

“Zaista je nevjerovatno, bez obzira kakav ishod sudskog procesa bio, da se ni nakon osam mjeseci od predaje tužbe opozicionih parlamentarnih stranaka Upravi sud nije udostojio da zakaže makar prvo ročište o ovom izuzetno važnom problemu u Tivtu i da uzme u razmatranje njegovo rješavanje. Ovo je frapantno kršenje svih vremenskih okvira, definisanih zakonskim procedurama za početak sudskog spora sa lokalnom samoupravom zbog protivzakonite verifikacije mandata odborniku DPS-a,” ocijenio je danas Vladimir Arsić (PzP), jedan od potpisnika opozicione tužbe.

Lakoviću je 2.juna prošle godine verifikovan mandat na nastavku sjednice SO započete 20. maja. U periodu prekida sjednice, ostavku na mjesto odbornika podnio je Zoran Miljanić (DPS), a lokalna DPS-SDP vlast požurila je da odmah, na nastavku iste sjednice, verifikuje mandate Lakoviću I zadrži odlučujući 17-ti glas u SO. Poslovnik o radu SO propisuje da „ukoliko je razlog zbog kojeg je prestao odbornički mandat nastupio tokom sjednice Skupštine, prestanak mandata odbornika konstatuje se na istoj sjednici, a popuna upražnjenog odborničkog mjesta vrši se na prvoj narednoj sjednici Skupštine.“

Opštinska izborna komisija Tivat, kojom predsjedava glavna administratorka Opštine Jovanka Laličić (DPS), međutim je 2. juna SO Tivat podnijela “Izvještaj o popuni upražnjenog odborničkog mjesta” prije nego što je SO uopšte zvanično i konstatovala prestanak mandata odbornika Miljanića.

"Više je nego jasno da OIK Tivat nije mogla podnijeti predlog SO za popunu upražnjenog odborničkog mjesta, prije nego što Skupština ne konstatuje prestanak mandata odborniku koji je podnio ostavku. Takođe saglasno, odredbama člana 7 stav 3 Poslovnika SO Tivat, Skupština je bila dužna na sjednici 02.06.2014.godine, konstatovati ostavku odbornika Miljanića, a popunu upražnjenog odborničkog mjesta izvršiti na prvoj narednoj sjednici Skupštine. Jedino na taj način bila bi ispoštovana procedura za popunu upražnjenog odborničkog mjesta iz razloga podnesene ostavke odbornika, utvrđene Zakonom o izboru odbornika i poslanika i Poslovnikom Skupštine opštine Tivat. Međutim, SO Tivat postupila je suprotno zakonskim i poslovničkim odredbama, što doneseni akt konstatacije o verifikaciji mandata Draganu Lakoviću, čini nezakonitim,” podvukao je Arsić dodajući da iz Upravnog suda podnosioci tužbe još nisu dobili suvislo obrazloženje zašto se ne zakazuje ročište u sporu koji može odlulujuće uticati na očuvanje lokalne vlasti u Tivtu.

Bonus video: