Medojević: DF ostaje centar okupljanja opozicije

"Na Predsjedništvu smo već donijeli neke odluke, a sada predstoji kratka, očekivana, pauza zbog odlaska Lekića, dok na našim organima sve to prodiskutujemo i krenemo u akciju koju smo ranije najavili - a to su protesti", kazao je Medojević
20 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Nebojša Medojević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 19.03.2015. 12:28h

Demokratski front (DF) za sada neće tražiti novog lidera već će odluke donositi Predsjedništvo, kazao je njegov funkcioner Nebojša Medojević, ocjenjujući da će taj savez i nakon odlaska Miodraga Lekića biti centar okupljanja opozicije.

"U ovom trenutku ne razmišljamo o novom predsjedniku DF-a, jer smo dugo razgovarali sa Lekićem da on prihvati to mjesto. Za sada nema političke potrebe da tražimo neku političku zamjenu za njega, već ćemo nastaviti rad na Predsjedništvu", kazao je Medojević agenciji Mina.

On je rekao da svaki konstituent DF –a ima legitimne predstavnike u Predsjedništvu i da će se nastaviti dalje aktivnosti "koje treba da dovedu do pada poslednjeg totalitarnog režima u Evropi".

"Izuzev činjenice da je lider Fronta sam odlučio da ode i osnuje novu stranku, stanje je redovno. U narednih desetak dana informisaćemo stranačke organe o svemu što se desilo i siguran da će podržati zaključke Predsjedništva", naveo je on.

Medojević je podsjetio da je dominantno većinski stav predsjedništva DF-a da taj savez treba da ostane kao politička koalicija, da nastavi djelovanje do ostvarivanja zajedničkog cilja.

"Na Predsjedništvu smo već donijeli neke odluke, a sada predstoji kratka, očekivana, pauza zbog odlaska Lekića, dok na našim organima sve to prodiskutujemo i krenemo u akciju koju smo ranije najavili - a to su protesti", kazao je on.

Medojević smatra da su protesti, sa kojih bi bio ztaražen odlazak aketuelne i formiranje prelazne vlade, jedini način za objedinjivanje, ne samo opozicije, već svih građana.

Upitan da li misli da će DF, nakon odlaska Lekića, ostati centar okupljanja opozicije, Medojević je odgovorio da hoće, jer je najjača parlamentarna grupacija sa najvećim i najjačim klubom poslanika.

"DF je tako i nastao. Rezultati na izborima pokazuju da je to jedini centar oko kog može da se okuplja opozicija, na vrlo jasnom programu, a to je srpsko-crnogorsko pomirenje", rekao je Medojević.

On je naveo da je ideja okupljanja opozicije potekla još 2009.godine od PzP i Nove.

"Priče o objedinjavanju opozicije traju mnogo ranije nego što postoji DF", ukazao je Medojević, dodajući da je Lekić u toj priči bio važan činilac.

On je naveo da je Front u međuvremnu dodatno ojačan jačanjem svojih konstitueneta.

"NOVA će nakon svog GO ostati snažna i jednistvena kao najjači konstituent DF. PzP je već duže od šest mjeseci u aktivnostima na jačanju infrastrukture. Demokratska Narodna Partija kao osnivač DF ima snažan rast i pripema svoj prvi Kogres", dodao je Medojević.

On je ukazao da su pokrenute obimne aktivosti na jačanju Radničke partije i Partije penzionera i invalida rada. Prema riječima Medojevića, radi se i na osnivanju jedne studentske omladinske organizacije DF, navodeći da ostaju otvoreni za nova priključivanja, po utvrđenim pricipima koji važe od 2012. godine.

"Nijesmo otvoreni da prihvatamo crnogorske šoviniste, antisrpski nastrojene koji se ovih dana takođe intenzivno okupljaju i misle da opozicija treba da se konstituiše bez Nove, kao autentične stranke srpskog naroda u Crnoj Gori, i da takva treba da uđe u pregovore sa DPS-om i SDP-om", kazao je Medojević.

On je dodao da su centri moći, koje je, kako smatraju u Frontu,koordinisao lider socijaldemokrata Ranko Krivokapić, uspjeli da fragmentuju opozicione partije i da prave neka čudna okupljanja, ne oko demokratije i slobode i refromi, već oko NATO. Medojević je naveo da je NATO važno strateško pitanje, ali da nije važnije od slobode i demokratije.

"To je bio plan aktuelnog režima- da se spriječe protesti, jer oni su snažna politička akcija koja jedina može okupiti sve nezadovoljne faktore", zakjučio je Medojević.

Bonus video: