Igor Lukšić garantovao za Mugošu

“Ponovo smo razgovarali sa crnogorskom stranom i rečeno nam je da Mugoša nije osuđivan. Na državi koja šalje ambasadora je da procijeni da li je to najbolji ambasador”
107 pregleda 52 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Miomir Mugoša, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.03.2015. 06:37h

Slovenačko ministarstvo vanjskih poslova nije dobilo informacije o povezanosti crnogorskog ambasadora Miomira Mugoše sa korupcionaškim aferama i napadima na novinare, izjavila je državna sekretarka u tom ministarstvu Dragoljuba Benčina.

Kako je prenijela slovenačka novinska agencija (STA) Benčina je u parlamentu izjavila da je Vlada Slovenije morala vjerovati Crnoj Gori da je bivši gradonačelnik Podgorice odgovarajući kandidat za ambasadora.

Ona je kazala da je crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić uvjeravao slovenačkog kolegu Karla Erjaveca da "osoba koja treba da preuzme ambasadorsko mjesto nije optuživana niti pravosnažno osuđivana".

Generalni sekretar slovenačkog ministarstva Stanislav Vidovič je televiziji “24 sata” je kazao da je, nakon medijskih navoda o Mugošinoj umiješanosti u afere i napade na novinare, slovenački ambasador u Crnoj Gori Vladimir Gašparič tražio sastanak sa Lukšićem, kojem je prisustvovao i Mugoša.

“Ponovo smo razgovarali sa crnogorskom stranom i rečeno nam je da Mugoša nije osuđivan. Na državi koja šalje ambasadora je da procijeni da li je to najbolji ambasador”, kazao je Vidović.

Benčina je istakla da je procedura imenovanja ambasadora tajna i da ministarstvo vanjskih poslova nije jedino tijelo uključeno u postupak. Ona je kazala da ministarstvo sprovodi diplomatsku prepisku, dok predsjednik države daje konačnu saglasnost.

“Naše ministarstvo ni ostale institucije uključene u proces nijesu našle razlog za odbijanje Mugoše. Procedura je komplikovana, i još se ne zna kada će Mugoša stići u Sloveniju”, kazala je Benčina, navodeći da je odbijanje ambasadora izuzetno rijetko u međunarodnim odnosima. O Mugošinom imenovanju juče je ponovo pisalo “Delo”. Oni su od “Vijesti” tražili tekst o svim Mugošinim aferama.

Televizija “24 sata” podsjetila je da Mugoša nije prvi kontroverzni diplomata, podsjećajući na ruskog ambasadora Dokua Zavgajeva, koji je bio proruski predsjednik Čečenije dok je u toj državi trajao rat.

Mugoša voli Sloveniju i tamo poznaje puno ljudi

Podsjećajući da su od Lukšića dobili uvjeravanja da se protiv Mugoše ne vode krivični postupci i da nije bilo konačnih presuda, iz slovenačkog ministarstva su “Delu” kazali da ambasador nije sporan.

"Na osnovu ovog i prethodnih nalaza u postupku izdavanja agremana, Slovenija nije prepreka za dolazak Mugoše u Ljubljanu", navode u ministarstvu.

Mugoša slovenačkim medijima nije želio da komentariše navode o svojoj nepodobnoti, navodeći da “Sloveniju voli i cijeni i tamo poznaje puno ljudi”.

Bonus video: