Lajčak: Crna Gora zaslužuje poziv u NATO do kraja godine

„Za Slovačku je apsolutno neprihvatljiv svaki pokušaj otvaranja pitanja granica. To pitanje u ovom trenutku može da bude veoma opasno i sve države regionu treba da vode svoju vladu i svoj parlament prema budućnosti, a ne da vraćaju unazad“, ocijenio je Lajčak
6 komentar(a)
Miroslav Lajčak, Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Miroslav Lajčak, Igor Lukšić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 18.03.2015. 21:13h

Crna Gora je lider u reginu u evropskim integracijama, poručio je ministar vanjskih poslova Slovačke, Miroslav Lajčak, dodajući da Crna Gora zaslužuje da dobije poziv za članstvo u NATO do kraja godine.

On se danas sastao sa crnogorskim ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija, Igorom Lukšićem, povodom potpisivanja Protokola o bilateralnim sporazumima koji regulišu odnose dvije države.

„Meni je drago i želim da čestitam Crnoj Gori što je lider u regionu u procesu evropskih integracija. Bitno je svakako da se taj proces nastavi i da se fokusirate na kvalitet poglavlja i rješavanje pitanja“, kazao je Lajčak na konferenciji za novinare nakon potpisivanja Protokola.

Prema njegovim riječima, Crna Gora ostvaruje napredak i zasližuje poziv za članstvo u Alijansi do kraja godine.

„Po pitanju integracije u NATO, Slovačka zauzima jasan stav da Crna Gora zaslužuje da dobije poziv za Alijansu u decembru ove godiine i u tom smislu vodimo razgovore sa našim partnerima“, poručio je Lajčak.

Lajčak je sa Lukšićem razgovarao i o pitanjima koja se tiču odnosa u regionu, ocjenjujući da je otvaranje pitanja granica neprihvatljivo.

„Za Slovačku je apsolutno neprihvatljiv svaki pokušaj otvaranja pitanja granica. To pitanje u ovom trenutku može da bude veoma opasno i sve države regionu treba da vode svoju vladu i svoj parlament prema budućnosti, a ne da vraćaju unazad“, ocijenio je Lajčak.

On je dodao da su bilateralni odnosi Slovačke sa Crnom Gorom dobri i čvrsti, za šta, kako je naveo, postoje i dokazi.

„Na vašem putu možete da se oslonite na podršku i pomoć Slovačke“, poručio je Lajčak.

Lukšić je kazao da Slovačka, kao članica Evropske unije (EU) i NATO-a, kontinuirano doprinosi cilju Crne Gore konkretnim oblicima podrške.

„Posebno je značajno da sam iskoristio priliku da Lajčaka obavijestim o statusu naših integracionih ambicija, odnosno o fazi u kojoj se nalazimo kada je u pitanju članstvo u EU“, kazao je on.

Lukšić je dodao da, u narednom periodu, Crna Gora očekuje otvaranje novih poglavlja ali i ispunjavanje obaveza za članstvo u NATO-u.

„Vjerujem da ćemo uspjeti u periodu pred nama da održimo zavidan tempo reformi i sasvim sigurno obezbijedimo da Crna Gora dobije poziv, imajući u vidu višestruki značaj članstva Crne Gore u NATO“, ocijenio je Lukšić.

Prema njegovim riječima taj posao je vrlo intezivan i zahjeva napore u mnogim oblastima.

"Ostvaren napredak u svim oblastima integracionog procesa"

"Slovačka cijeni ostvarene rezultate i napredak Crne Gore u svim oblastima u procesu integracija", rekao je Lajčak tokom susreta sa premijerom Milom Đukanovićem.

Lajčak je, kako se navodi u saopštenju Vlade, čestitao Crnoj Gori na kvalitetu postignutih rezultata, koji su, "značajniji i od brzine pristupanja".

Đukanović je, kako se dodaje, naglasio značaj kontinuirane podrške Slovačke integracionim procesima Crne Gore u EU i NATO i istakao da cijeni Slovačku podršku evruopskom putu regiona u cjelini.

"Đukanović i Lajčak saglasili su se da ima prostora za dalje jačanje ekonomske saradnje, koju podstiče i intenzivan politički dijalog na visokom nivou", navodi se u saopštenju.

Bonus video: