Tanilir: Turska za poziv Crnoj Gori u NATO

"Turska vjeruje da NATO kao najveći projekat mira u istoriji neće biti potpun dok Crna Gora i sve zemlje regiona ne budu dio evroatlanstkih integracija", kazao je Tanilir
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2015. 18:04h

NATO neće biti potpun dok Crna Gora i ostale države u region ne budu u procesu integracija, ocijenio je ambasador Turske, Mehmet Nijazi Tanilir na obuci "Integracija Crne Gore u NATO".

Obuku su, za službenike Opštine Kotor, odbornike lokalnog parlamenta i predstavnike Uprave policije, organizovali Uprava za kadrove i Vladin komunikacioni tim za NATO.

"Turska vjeruje da NATO kao najveći projekat mira u istoriji neće biti potpun dok Crna Gora i sve zemlje regiona ne budu dio evroatlanstkih integracija", kazao je Tanilir.

On je kazao da je ključ beskrajno mira da sve države regiona dijele stratešku viziju.

"Završetkom Hladnog rata ravnoteže koje su prigrlile Balkan i nove jednakosti koje su stvorene uobličile su geopolitička viđenja. Geopolitika na Balkanu je dobila svoj konačni oblik proglašavanjem nezavisnosti Crne Gore 2006. godine i nezavisnosti Kosova 2008. godine", rekao je Tanilir, prenosi radio Kotor.

Sve balkanske države, kako je naveo, članstvo u Evropskoj uniji i NATO prihvatile su kao konačni cilj.

"Balkanske države koje će se pod ova dva krova ujediniti odstraniće probleme koje im je istorija ostavila u nasljeđe", naveo je Tanilir.

Kako je kazao, Crna Gora je uspjela da svoj pravac unutar istorijskog toka definiše i za kratko vrijeme napravi važne korake.

"U NATO integracijama prošla je kroz velike faze i kroz par godina izgradila perspektivu za poziv u članstvo. Od Avganistana do Somalije dala je doprinos globalnom miru obavljajući aktivne zadatke u mnogim mirovnim snagama", objasnio je on.

Sa, kako je naveo, multietničkim i multivjerskim društvom koje živi u harmoniji uspostavila je društveni mir koji svim balkanskim državama može biti primjer.

"Crna Gora uprkos skromnim teritorijalnim dimenzijama sa svim naporima jeste pouzdan partner međunarodnoj zajednici i kao takva je dala doprinos regionalnoj i svjetskoj bezbjednosti i stabilnosti", naglasio je Tanilir.

On je podsjetio da je na prošloj konferenciji u Britaniji saopšteno da Crna Gora može dobiti poziv u narednih godinu.

Bonus video: