Zatvorske kazne za ratovanje na stranim ratištima

"Cilj je da ima i preventivno djestvo i na buduće počinioce," rekao je Nuhodžić, koji je i jedan od predlagača izmjena KZ
13 komentar(a)
skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.03.2015. 18:28h

Skupština Crne Gore usvojila je Predlog izmjena Krivičnog zakonika kojim se predlaže kažnjavanje crnogorskih državljana koji ratuju na stranim ratištima.

Zakonom su predviđene kazne zatvora za one koji regrutuju, finansiraju, organizuju ili finansiraju pridruživanje stranim oružanim formacijama.

Na ranije insistiranje opozicionih poslanika u KZ je ubačena stavka koja propisuje da se stranom oružanom formacijom smatraju regularna vojska i policija, paravojska i parapolicija, kao i terorističke organizacije.

Amandmane na KZ predložili su poslanici DPS-a, koji su u međuvremenu odustali od svih odredbi koji nijesu imali veze sa plaćenicima. Od 71 poslanika, za zakon je glasalo 57, 6 protiv a 8 uzdržano.

Poslanici su ranije odbacili sličan Vladin predlog zakona jer je DPS pokušao da ubaci odredbe o kažnjavanju onih koji ne plaćaju poreze državi u vrijednosti iznad 1.000 eura.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Mevludin Nuhodžić (DPS) rekao je da će usvajanjem zakona biti sankcionisano učešće državljana na stranim ratištima što je "strateško opredeljenje Crne Gore u pravcu evroatlanskih integracija".

"Ipak, najvažnije da on omogućava preduzimanje aktivnosti prema građanima da ne odu na strana ratišta i gube žvote. Cilj je da ima i preventivno djestvo i na buduće počinioce," rekao je Nuhodžić, koji je i jedan od predlagača izmjena KZ.

Bonus video: