Đukanović: Nije mi cilj da protjeram Srbe iz Crne Gore

Odgovarajući na navode poslanika Nebojše Medojevića da je Crna Gora napravila krupne greške na važnim istorijskim raskršćima, Đukanović je rekao kako je država posljednjih 25 godina upravo na ključnim istorijskim raskršćima donosila odluke u skladu sa nacionalnim interesom
79 pregleda 43 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Milo Đukanović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.03.2015. 15:51h

Odgovornost za ostvarivanje rezultata u borbi protiv kriminala treba da imaju svi, ne samo Vlada, poručio je u parlamentu premijer Milo Đukanović.

On je u Skupštini, gdje je predložio nove ministre u vladi, odgovarajući na pitanje da li Vlada preuzima odgovornost za ostvarivanje mjerljivih rezultata na planu borbe protiv kriminala, rekao je da se varaju oni koji misle da će svojim političkim umijećem to gurnuti u dvorište Vlade.

"Odgovornost za to treba da ponesemo svi, onako kako smo to sistemski kreirali. Neću odstupiti ni za milimetar za ono što je odgovornost Vlade, ali neću ni preuzeti ono što nije njena odgovornost. Mislim da smo neka rješenja dosta loše postavili u sistemu i da ćemo zato imati probleme u sinhronizovanju ukupne državne vlasti", kazao je Đukanović.

Komentarišući odgovornost za rad Vrhovnog državnog tužioca, premijer je podsjetio da je parlament preuzeo odgovornost za njegov izbor.

"I na toj relaciji se mora voditi dijalog o kvalitetu rada. Ako mislite da vlada treba da preuzme odgovornost, evo ponuda - vratitie to u nadležnost Vlade i preuzimamo odgovornost, ne može biti poštenije", rekao je on.

Đukanović je ocijenio da Vlada može da odgovori svim obavezama do kraja mandata "i da se pripremimo za redovne parlamentarne izbore i da vidimo šta birači misle o nama".

Đukanović je poručio da je ključna preokupacija ove, i svake naredne Vlade, kako dinamizirati ekonomski rast da bi se stvorile pretpostavke za viši nivo životnog standarda građana.

On je rekao da su ključne sistemske pretpostavke za realizaciju tog cilja, prije svega, pitanje uspješne reforme obrazovanja i uspostavljanja potrebnog nivoa efikasnosti vladavine prava.

"Zahvaljujući onome što znamo da se od devedesetih na ovamo dešavalo u regionu, imali smo ozbiljne zastoje i probleme u te dvije važne oblasti, obrazovanju i vladavini prava, i to se danas pokazuju možda kao ključni deficiti za realizaciju drugih ciljeva državne politike, počev od ekonomskog razvoja", rekao je Đukanović.

On smatra da je dobro što su posvetili pažnju izboru novih ministara, jer će od tih rješenja uveliko zavisiti i oštrica politike Vlade u važnim resorima. Đukanović je kazao da će i u nastavku rada ove Vlade pitanje unaprijeđenja tempa ekonomskog rasta biti osnovna preokupacija.

"Mislimo da je moguće obezbijediti dinamičniji ekonomski rast u crnogorskom društvu i taj optimizam temeljimo ne samo na političkim proklamacijama, nego na realnom uvidu u ono što su crnogorski resursi“, kazao je on.

Đukanović je, odgovarajući na navode poslanika Mladena Bojanića, poručio da Vlada jako dobro zna gdje je krenula – u korišćenje raspoloživih resursa, koji su i u turizmu, energetici, poljoiprivredi, industriji.

"Vama to može izgledati kao tumaranje, ja smatram da je to pokušaj da se raspoloživi resursi napadnu na pametan način".

Na pitanje zašto nije bilo popune vlade ranije, Đukanović je rekao da nema nikakve tajne.

"Sve što sam govorio stoji, u prethodnih nekoilko mjeseci sam ulagao iskren politički napor da kroz dopunu koalicionog sporazuma, koji je važeći, stvorimo snažniji politički temelj za efikasnije funkcionisanje vlade".

Đukanović je, odgovarajući na navode da se u Crnoj Gori ne radi o rasprodaji društvene imovine, već o pokušaju da razvojne resurse na održiv način stave u funkciju.

"Resursi su realni, potrebno je i pameti i odlučnosti i dobre sinhronizacije da bi donijeli prave odluke“, kazao je Đukanović. „Vlada ima otpimizma, znanja i ubijeđen sam da ćemo, ojačani sa pet ljudi, biti u prilici da u ostatku mandata to i pokažemo".

Odgovarajući na navode poslanika Nebojše Medojevića da je Crna Gora napravila krupne greške na važnim istorijskim raskršćima, Đukanović je rekao kako je država posljednjih 25 godina upravo na ključnim istorijskim raskršćima donosila odluke u skladu sa nacionalnim interesom. On je rekao da se devedesetih Crna Gora nije opredijelila za velikosrpski ancionalizam, već je tada pokušala da sačuva zajedničku državu.

"Pogrešna je pretpostavka da smo imali neki bolji izbor koji su tada zagovarali on i njegovi politički istomišljenici, da se tada opredijelimo za samostalnost. Ubijeđen sam, da smo tada krenuli putem nezavisnosti, Crna Gora bi gorela kao Bosna i djelovi Hrvatske i u tom požaru bi izgorela ideja nezavisnosti Crne Gore", kazao je Đukanović.

On je rekao da njegova misaona matrica nije da protjera Srbe iz Crne Gore, kao i da, sve i kad bi htio to da uradi, ne bi mu dozvolile institucije, koje tako nešto ne bi dozvolile nikad nikome. Prema njegovim riječima, Srbi su građani države Crne Gore, koji ovdje treba da žive zajedno sa svima drugima i da se osjećaju kao građani istog reda.

Đukanović je rekao da nije beznačajno pitanje i nije pitanje termina da li će Crna Gora dobiti poziv za NATO 2015, 2016. ili neke sljedeće godine.

"Imam razloga da vjerujem da će ta odluka u značajnoj mjeri zavisiti ne samo od kvaliteta ispunjenih zadataka koje je Crna Gora preuzela, već da će uveliko zavisiti od geopolitičkog raspleta".

„Imam razloge da vjerujem da je ova godina raskršća i da ne bi trebalo skrenuti u pogrešni kolosjek. I mislim da bi bilo jako važno da uradimo sve što možemo da tu šansu iskoristimo do kraja godine“, kazao je Đukanović.

On je poručio da je njegov motiv za rad u Vladi da uradi nešto dobro za ovu državu i buduće generacije ove države.

"Nemam iluziju da smo mesije koje mogu više nego što mogu, da će mi neko zahvaliti za to što radim, da ću dobiti satisfakciju za napor koji ulažem svaki dan po 15 sati, ali imam prokletu odgovornost da, dok živim ovdje, a imam namjeru i da umrem ovdje, mislim da moram dati najbolje od sebe da se ovdje nešto dobro dogodi, a to nije da biramo vladu da bi njom manipulisali i krali", kazao je Đukanović.

Bonus video: