Lekić formira "Demos": Moja partija neće imati nikakvu saradnju sa SDP

On je rekao da je imao ponudu za odlazak u jednu zapadnoevropsku zemlju, ali da je odlučio da nastavi angažman u Crnoj Gori
107 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.03.2015. 14:55h

Bivši lider Demokratskog fronta (DF) Miodrag Lekić najavio je formiranje novog političkog subjekta, koji će se zvati "Demos", što je skraćenica od Demokratski savez.

On je rekao da će u formalnom smislu narednih dana taj politički subjekt biti registrovan.

"Ne pretendujem za prvog čovjeka opozicije, nego za nekog ko će pomoći procesima. To mi je pošlo za rukom na predsjedničkim izborima, a i u izvjesnoj mjeri u pregovorima o formiranju prelazne vlade", kazao je Lekić.

Lekić je kazao da se nastavlja samovolja i dominacija elite koja je realno otuđena od objektivnih uslova života u Crnoj Gori.

On nije htio da kaže ko će ga pratiti iz Demokratskog fronta, navodeći da je trenutno sam, ali da očekuje da mu se pridruže oni koji sa njim dijele ista mišljenja.

Kazao je da je i dalje otvoren za saradnju sa kolegama iz DF. Lekić je rekao da njegova partija neće imati nikakvu saradnju sa SDP-om, jer je ona jedan od stubova vlasti.

"Oni imaju svoje kadrove u državnom aparatu, glasali su da Mugoša bude ambasador, a Slavoljub Stijepović gradonačelnik. O njihovoj ulozi sudiće istorija", dodao je Lekić.

Na pitanje računa li na partijsku infrastrukturu i kako će je formirati, Lekić je ponovio da u cijelu priču ulazi sam i da ne može sada da kaže šta će od svega biti.

Upitan da prokomentariše optužbe Janka Vučinića da je učinio uslugu režimu i Vojina Vuletića da je pobjegao iz DF-a, Lekić je rekao da će Vuletiću ostaviti da se bavi metaforama, i da njegove izjave nije vrijedno komentarisati.

"Želim svu sreću Janku Vučiniću i nadam se da ubuduće neće davati neistinite i nesmotrene izjave, poput one da ja sarađujem sa DPS-om", dodao je Lekić.

Na pitanje da li će sarađivati sa novim partijama na crnogorskoj političkoj sceni, Lekić je kazao da je otvoren za saradnju sa svim pravim opozicionarima i istakao da se usitnjavanje ne dešava samo u opoziciji, već i u vladajućoj koaliciji.

"Vlast pokušava da napravi sliku kako se opozicija sitni, ali mislim da su se političari u opoziciji već profilisali i da će prvi naredni izbori poprilično raščistiti situaciju".

On je rekao da je imao ponudu za odlazak u jednu zapadnoevropsku zemlju, ali da je odlučio da nastavi angažman u Crnoj Gori.

Lekić je naveo da su dva osnovna pravca rada Demosa, od koji h je prvi zalaganje za Crnu Goru kao pravnu, dekriminalizovanu državu, ekonomski prosperitetnu.

“Poslednji je trenutak za reformu demokratsku, ekonomsku i moralnu u Crnoj Gori. Ako bi poslije ovakvih skandala, kao što su otkriveni računi vrha DPS-a, sve to prošlo nekažnjeno, onda je pitanje da li je Crna Gora država ili pseudo država ”, rekao je on.

Bonus video: