Za nove ministre glasali poslanici vladajuće koalicije i Jelisava Kalezić

Tri mjesta u Vladi ostala su upražnjena već nekoliko mjeseci pošto su ostavke podnijeli tadašnji ministri kulture, prosvjete i zdravstva Branislav Mićunović, Slavoljub Stijepović i Miodrag Radunović
121 pregleda 0 komentar(a)
Vlada CG nova, Foto: Zoran Đurić
Vlada CG nova, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.03.2015. 20:23h

Poslanici crnogorske Skupštine izabrali su nove ministre u Vladi koji su, kako je ocijenio premijer Milo Đukanović, kompetentni kandidati vladajuće koalicije.

Za ministre u resorima pravde, zdravlja, prosvjete i kulture izabrani su Zoran Pažin, Budimir Šegrt, Predrag Bošković i Pavle Goranović. Nova ministarka rada i socijalnog staranja je Zorica Kovačević.

Za izbor novih ministara glasalo je 44 poslanika vladajuće koalicije i Jelisava Kalezić iz Demokratskog fronta, a 23 je bilo uzdržano.

Đukanović je, kako je rekao prilikom predlaganja kandidata, uvjeren da je za popunu upražnjenih ministarskih mjesta predložio kompetentne i odgovorne kandidate iz raspoloživog kadrovskog okvira vladajuće koalicije.

"Molim vas da pažljivo razmotrite i podržite ove predloge, kako bi Vlada nastavila da se u punom kapacitetu bavi zahtjevima daljeg ekonomskog i demokratskog razvoja Crne Gore", kazao je Đukanović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Milutin Simović poručio je da izboru ministara treba pristupati sve više sa osjećajem obaveznosti, odgovornosti i potrebne uključenosti u zajedničkom stvaranju pretostavki za dostizanje neophodnih ciljeva kao što su viši kvalitet života i standard građana, pravednije i sigurnije društvo.

Milutin Simović

On je zahvalio Kovačević na dosadašnjoj saradnji u klubu poslanika i naveo da je siguran da će ona novu dužnost obavljati posvećeno i odgovorno, sa istančanim osjećajem humanosti i pravičnosti prema potrebama svih građana.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Darko Pajović, kazao je da ta partija neće podržati, kako je kazao, rekonstrukciju Vlade, a tri ključna razloga za to su ekonomija, kriminal i korupcija i izborni proces.

Kako je rekao, prema personalnom sastavu imaju različito razmišljanje i saglasni su sa tim da nekim ljudima svakako treba pružiti šansu.

"Suština je da vlada nezaposlenosti, vlada koja je ukinula solidarnost i koja je nastavila kontinuitet politike da se vodi računa o dobrostojećoj vladajućoj klasi, povećavajući jaz između bogatih i siromašnih, apsolututno nije ona vlada koja će dobiti podršku Pozitivne", naveo je Pajović.

Darko Pajović

On je poručio da je potreban snažan zaokret u demokratskom i ekonomskom smislu, navodeći da, dok ne bude presuda za korupciju i organizovani kriminal i poslata poruka da se organizovani kriminal ne isplati, teško da se može očekivati poboljšanje u sferi ekonomije.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević ponovio je da taj politički blok ne priznaje legitimitet aktuelne Vlade i da će nastaviti da bojkotuje Premijerski sat ali da danas želi da građane podsjeti koje su posledice njene vladavine tokom 25 godina.

"Crna Gora danas je pred dužničkim ropstvom, pred bankrotom, donose se panične odluke i nema više šta da se rasproda. Lako se baviti statistikom i ekonomijom kada imate šta da prodate i da se zadužujete", kazao je Medojević.

Zato je, smatra on, neophodna sistemska promjena.

"Vi u ovom sistemu više ništa ne možete da uradite. Koliko god da se trudite, voz ide svojom trasom a država ulazi u kritičnu situaciju. Krećete se putem bez povratka", rekao je Medojević.

On smatra da su rješenje organizovane promjene i da se dođe do fer izbora.

Nebojša Medojević

"Bez demokratije i slobode nema ekonomskog progresa", poručio je Medojević.

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP), Srđan Milić, kazao je da je u Crnoj Gori problem sistem, a ne pojedinac.

"U Crnoj Gori nije ostvarena efikasnost pravnog sistema i stvaranje konkurentnosti crnogorske ekonomije. Razvijanje ekonomije zaduživanjem, teg je koji će naredne generacije plaćati", naveo je Milić.

On je rekao da pravila igre ne važe za sve u Crnoj Gori.

"Imamo finansijski sistem koji ima jasna monopolska pravila, banke koje su se udružile i koje su spasioci dnevne likvidnosti i imamo regulatore koji to nisu", smatra Milić.

Kriza, dodao je on, traži kreativnost, a prije svega hrabrost.

"Hrabrost da se u svom dvorištu riješe problemi i da se definiše zašto se programske politike iznijete u vašem ekspozeu ne ostvaruju", poručio je Milić.

Srđan Milić

On je naveo da Crnoj Gori treba više pravne sigurnosti, izdašnija pažnja države, „i mogućnost da kažemo da imamo ekomnomiju, privredu i napravimo proizvodnju koja će zamijeniti izvoz, jer danas pokrivamo petinu onoga što proizvedemo“.

On je najavio da će SNP od petka imati desetak tematskih konferencija o tome kako rješavati probleme sa kojima se Crna Gora suačava.

Mladen Bojanić, nezavisni poslanik smatra da profesionalne promjene neće doprinijeti boljem radu Vlade.

"Ne gajimo iluzije da će se do kraja mandata išta promijeniti. Nama trebaju reforme a ne samo kadrovske promjene", rekao je Bojanić i dodao da je lojalnost prema partiji prvi i osnovni moiv kadriranja u Vladi.

On je komentarisao navode iz izlaganja Đukanovića.

"Kažete da Crna Gora ide naprijed što znači više pravne sigurnosti, više slobode i prava. Na polovini vašeg mandata nemamo niti više slobode, niti pravne sugurnosti niti prava", kazao je Bojanić.

On se osvrnuo na Đukanovićev navod da Crna Gora treba pouzdanu, stručnu i jaku zdravstvenu zaštitu.

Mladen Bojanić

"Ne bih se koristio tuđom nesrećom ali znamo da se u tom domenu ništa napravilo nije", smatra Bojanić.

Plata je, dodao je on, niža nego što je bila na početku mandata.

"Za strane direktne investicije kažete da moraju biti veće, ali moram reći da na ovom nivou vladavine prava one ne doprinose dobro svima već pojedincima", kazao je Bojanić.

Šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Borislav Banović smatra da izbor za ministre, godinu i po prije kraja mandata Vlade nije optimalan tajming za kreiranje sistemskih rješenja, navodeći da to stavlja nove ministre u složenu poziciju da ponude nove ideje i da ih u tom kratkom roku realizuju.

"Izgleda da je to prostor za ispravljanje pogrešnog i završavanje neurađenog u već definisanoj Vladinoj politici i prije prostor za održavanje nego za radikalne izmjene", rekao je on.

Banović je kazao da u tom kratkom roku novi ministri imaju šansu da, bez velikih očekivanja, uz veliku posvećenost pokušaju da se suoče sa akutuelnim problemima. “Pored krupnih izazova, na osnovu biografija ministara, osnovana očekivanja su da su stručni, a nadam se da će biti uspješni”.

On je podsjetio da resor prosvjete na raspolaganju za ovu godinu ima 158 miliona eura narodnih para, navodeći da su najveći izazovi u toj oblasti rješavanje strukture kvalifikacija, posebno u viskom obrazovanju i kpoboljšanje kvaliteta obrazovanja.

"U Minisarstvu zdravlja je 172 miliona društvenih para za ovu godinu. Novi problem je narušeno povjerenje u sistem zdravstva, pa novi minister treba da ga povrati. Potrebni su bolje upravljanje, usluge i snabdjevenost ljekovima, i boklje plate a manja čekanja mna procedure", kazao je Banović.

Borislav Banović

U oblasti rada i socijalnog staranja, gdje je na raspolaganju za ovu godinu 73,5 miliona, kao najveće izazove naveo je što brže smanjenje nezaposlenosti i pravednu raspodjelu socijalne pomoći.

Prema riječima Banovića, za oblast pravda, sa budžetom od 39,5 miliona eura veliki izazovi su u evropskim i evroatantskim integracijama, a u kulturi neiskorišćen prostor spajanja i uzdizanja društva. Amer Kalač iz Bošnjačke stranke rekao je od Vlade očekuju najkvalitetnija rješenja kad je izbor kadra u pitanju, navodeći da prosvjeta i kultura zahtjevaju posebnu brigu države, jer postoje brojni nagomilani problemi koje treba rješavati.

On je rekao da je potrebno više brige o kulturi, posebno kad je u pitanju zaštita kulturnog naslijeđa svih naroda u Crnoj Gori.

"Kvalitetnim kadrovskim rješenjem smatramo i ono koje se odnosi na Ministarstvo rada i socijalnog staranja", naveo je Kalač, dodajući da funkcionisanje Doma zdravlja u Danilovgradu za vrijeme mandata Zorice Kovačević najbolje govori o njenim rukovodećim spsobnostima.

Prema njegovim riječima, današnjim imenovanjem ministara Vlada nastavlja sa neophodnim reformama, a jačanje ekonomije i otvaranje novih radnih mjesta ostaje prioritet i u narendom periodu.

Lider Liberalne partije (LP) Andrija Popović rekao je da je Crnoj Gori potrebna jaka Vlada, a ne krnja, navodeći da se ta stranka iskreno raduje njenoj rekostrukciji, posebno u susret istorijskim poduhvatima za državu – ulasku u NATO i početku izgradnje auto-puta.

"Nama treba najjača moguća reprezentacija od igrača, odnosno ministara koje imamo. LP će podržati izbor novih članova Vlade, iako nismo njeni konstituenti i ne možemo uticati na neke stvari koje se moraju obavljati bolje. Ali to je, kao u svakoj sportskoj reprezentaciji-na pojedinim pozicijama nemate najbolja rješenja", naveo je on.

Andrija Popović

Popović je rekao da od Đukanovića očekuje da što prije uigra novi sastav Vlade, jer je promijenjena četvrtina tima, a na novog minsitra zdravlja apelovao je da odmah ode u Bijelo Polje i razgovara sa roditeljima koji štrajkuju, tražeći suspenziju ljekara osumnjičenih za infekciju beba.

On je kritikovao rad Javnog servisa, navodeći da je veoma izražena pristrasnost u informativni emisijama u korist najjače partije, ali i jedne vanparlamentarne, formirane prošle godine. On smatra da je u pitanju politička korupcija i da tu ima posla i za vrhovnog državnog tužioca.

Popović je kazao da je to stav samo LP, a ne kluba manjinskih partija, „a što se tiče podrške rekonstrukciji Vlade verujem da će naš tim u tome biti složan“.

Bonus video: