Kuda plovi brod bez kapetana: Može li DF bez Lekića?

Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević smatra da će Front opstati kao koalicija na političko-pragmatskom principu jer su u DF-u svjesni da “konstituenti pojedinačno nemaju neko utemeljenje u biračkom tijelu”
36 komentar(a)
Demokratski front, Foto: Boris Pejović
Demokratski front, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.03.2015. 06:24h

Iako funkcioneri Demokratskog fronta (DF) tvrde da odlazak Miodraga Lekića neće umanjiti snagu tog političkog saveza, veliko je pitanje na koji će način najjača opoziciona grupacija funkcionisati bez lidera.

Lekićev odlazak ne bi trebao da poremeti infrastrukturu konstituenata, ali će smanjiti njihov i koalicioni potencijal DF-a i pojačati tenzije unutar tog saveza, dok se turbulencije mogu očekivati i u Novoj srpskoj demokratiji nakon najave zamjenika predsjednika Goran Danilovića da neće biti poslanik Fronta.

Direktor Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević smatra da će Front opstati kao koalicija na političko-pragmatskom principu jer su u DF-u svjesni da “konstituenti pojedinačno nemaju neko utemeljenje u biračkom tijelu”.

“Za očekivati je da građanski dio Fronta ode sa Lekićem, ali je pitanje koliko Lekić može da povuče biračkog tijela konstituenata. Pitanje je i koliko Danilović, kao drugi čovjek u Novoj, može da utiče na birače te partije”, kazao je Janjušević.

Iako su nakon Lekićeve ostavke funkcioneri DF-a bivšem lideru prebacivali da je i sam kriv što taj politički savez nije bio funkcionalniji, poznavaoci prilika tvrde da je Lekić često bio medijator u nesuglasicama konstituenata. Tako je Lekić smirivao duhove u Frontu uoči izbora u Mojkovcu, kada je prihvatio da izborna lista nosi njegovo ime, ali i odlukom da stane na čelo liste u Podgorici, kako bi zaustavio višenedjeljne rasprave iz koje bi partije bio kandidat za gradonačelnika. Iako su manje uticajni funkcioneri poput Janka Vučinića i Vojina Vuletića optuživali Lekića da je pobjegao iz DF-a i pomogao režimu, Janjušević ne očekuje oštrije napade na bivšeg lidera. “Očekujem da će se voditi konstruktivna politika usmjerena ka novom biračkom tijelu, bez negativne kampanje unutar opozicije”.

Da, ipak, negativne kampanje u Frontu neće faliti, najavio je Danilović poručujući da će “ovih dana teško biti i Fejsbuk prijatelj sa njim”. Teške riječi mogle bi se čuti već na sjednici GO Nove na kojoj bi Danilović trebalo da pojasni razloge napuštanja Fronta. Njegova najava da će tražiti usvajanje nove strategije za saveziništvo unutar Fronta, mogla bi na površinu izbaciti nezadovoljstvo velikog dijela članova GO zbog bliskosti sa PzP-om. Sagovornici “Vijesti” tvrde da dio partijskih kolege zamjera Andriji Mandiću zbog bliskosti sa liderom PzP-a Nebojšom Medojevićem, ali nije tajna da povlašćenim statusom PzP-a u Frontu nijesu bili zadovoljni ni ostali konstituenti. Izvori “Vijesti” tvrde da će štetu od konačnog obračuna dva prva čovjeka Nove, Mandićev tabor pokušati da sanira tvrdnjama da je

“Danilović težak samo troje-četvoro ljudi”. Janjušević upozorava da dodatno konfrotiranje sa Lekićem i Danilovićem ne može donijeti ništa. “Osim grozničavog čerupanja unutar istog biračkog tijela, što je kontaraproduktivno razmišljanje i pogrešan pristup”, smatra on.

Nezavisni kandidati uz Lekića

Predsjednica odborničkog kluba DF-a u Budvi Lucija Đurašković podnijela je juče ostavku na tu funkciju, navodeći da će zadržati odbornički mandat.

Đuraškovićeva je kao nezavisni kandidat bila nosilac liste DF-a u Budvi, kada je taj politički savez sa osam odbornika bio najjači opozicioni klub u tom gradu.

Prema informacijama “Vijesti” za Lekićem bi mogao poći i nosilac liste DF-a u Baru Srđa Kalinić, nosilac liste u Danilovgradu Željko Savović, bivši sekretar za privredu, razvoj i finansije u Beranama Vlatko Peković. Front bi najjači udar mogao doživjeti u Podgorici, gdje bi sa Danilovićem i Lekićem mogli poći funkcioner Nove Goran Radonjić i odbornici Slaviša Čurović, te kardiohirurg Srđa Pavićević. Prema navodima sagovornika “Vijesti”, uz Lekića bi moga biti i Željko Rolović, bivši direktor Ulcinjske rivijere.

Predsjedništvo Nove traži jedinstveni poslanički klub

Predsjedništvo Nove srpske demokratije poručilo je juče da se oštro protivi bilo kakvom pokušaju dezintegrisanja DF-a, navodeći da daje punu podršku svim postojećim oblicima zajedničkog djelovanja. U zaključcima Predsjedništva izražava se žaljenje zbog odluke Lekića da napusti Front.

“Nova uložila sav potencijal u stvaranje i snaženje DF-a, kako bi postao generator promjena, a predsjednik Fronta ključna figura toliko očekivanih promjena”, navode u Novoj. Iz te partije su poručili da se oštro protive bilo kakvom pokušaju dezintegrisanja DF-a. “Posebno ističemo važnost funkcionisanja jedinstvenog poslaničkog kluba u Skupštini, kojim se obezbjeđuje već postignuti stepen uticaja DF-a i njegovih konstituenata”.

Bonus video: