Sagledati ključne izazove na planu bezbjednosti i jačanja vladavine prava

1 komentar(a)
Agencija za nacionalnu bezbjednost, Foto: Arhiva "Vijesti"
Agencija za nacionalnu bezbjednost, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 17.03.2015. 19:18h

Nadležne institucije moraju ići u pravcu sagledavanja i profesionalnih odgovora ključnim izazovima na planu bezbjednosti i jačanja vladavine prava, konstatovano je danas na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Vijeće je na sjednici, koju je sazvao premijer i predsjednik tog tijela Milo Đukanović, razmatralo izvještaj sa prve i druge sjednice Biroa za operativnu koordinaciju i uskađivanje aktivnosti organa koji čine obavještajno bezbjednosni sektor.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Vijeće se upoznalo sa aktivnostima Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) na planu implementacije Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ANB, u kontekstu postavljenih ciljeva.

"Konstatovano je da nadležne institucije moraju ići u pravcu sagledavanja i profesionalnih odgovora ključnim izazovima na planu bezbjednosti i jačanja vladavine prava", kaže se u saopštenju.

Zaključeno je da dosadašnji rad Biroa predstavlja pozitivan korak na planu implementacije Zakona o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora.

To je, kako je pojašnjeno, konstatovano imajući u vidu da je Biro novo tijelo i institut ustanovljen na osnovu posebnog Zakona, a pored Vijeća kao političkog, prvo tijelo tog tipa i jedinstven mehanizam koordinacije na operativnom nivou organa koji čine obavještajno bezbjednosni sistem, kao i uzimajući u obzir činjenicu da je njegov rad tek na početku.

Bonus video: