SNP Nikšić: Budžet se ne oslanjana na privredu, nego na Egalizacioni fond

"Pošto nema privrednog rasta, novih investicija i otvaranja novih radnih mjesta, a samim tim ni zahvatanja iz privrede, normalno je da se smanjuju tekuči prihodi koji se ostvare u budžetu opštine, kao i ukupni prihodi pa se samim tim postavlja pitanje kako lokalna vlast iz godine u godinu ostvaruje suficit u budžetu. 'Agresivna' štednja, koja je služila isključivo zarad lične promocije predsjednika opštine, odrazila se i na standard zaposlenih“
118 pregleda 0 komentar(a)
SNP Nikšić, pres, Foto: Svetlana Mandić
SNP Nikšić, pres, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.09.2018. 13:14h

Iz Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije (SNP) Nikšić tvrde da lokalna uprava "finansijskim injekcijama stvara privid pozitivnog budžeta" dok je stvrnost potpuno drugačija.

"Izvorni prihodi se više ne oslanjaju na privredne subjekte, nego na Egalizacioni fond, pomoć države, domaćih i stranih donatora. Tako su za pet godina mandata Veselina Grbovića ukupni budžetski prihodi iznosili108,5 miliona eura, od čega čak 28 miliona od Egalizacionog fonda, 1,9 miliona od donacija i 16,8 miliona od kredita“, kazao je na konferenciji za novinare, predsjednik OO SNP-a, Nenad Marković.

Kako je istakao kapitalne investicije za pet godina Grbovićevog mandata iznose svega 17,8 miliona eura, od čega dvije trećine, ili 11,2 miiona eura, ide na sistem za prečišćavanje otpadnih voda. Samo prošle godine, prema riječima Markovića, od ukupno ostvarenih prihoda koji su iznosili oko 20 miliona eura, na tekuće otpada 10,8 miliona, dok su 5,9 miliona dobili od Egalizacionog fonda.

"Pošto nema privrednog rasta, novih investicija i otvaranja novih radnih mjesta, a samim tim ni zahvatanja iz privrede, normalno je da se smanjuju tekuči prihodi koji se ostvare u budžetu opštine, kao i ukupni prihodi pa se samim tim postavlja pitanje kako lokalna vlast iz godine u godinu ostvaruje suficit u budžetu. 'Agresivna' štednja, koja je služila isključivo zarad lične promocije predsjednika opštine, odrazila se i na standard zaposlenih“, naglasio je predsjednik OO SNP-a.

Prema njegovim riječima „ekspanziju zapošljavanja“ u Nikšiću najbolje pokazuje podatak da je stopa nezaposlenosti od 2012.godine, kada je Grbović došao na čelo Opštine, do 2017. porasla sa 13 na 20 odsto. Vujica Lalić, ističe da je zapošljavanja bilo samo tokom izborne 2016.godne kada je, kako tvrdi, Grbović primio više od stotinu službenika i namještenika u organima lokalne uprave.

"Na taj način, kao i zapošljavanjem na osnovu sklopljenih više stotina ugovora o privremenim i povremenim poslovima za vrijeme petogodišnjeg mandata, Grbović je načinio višemilionsku štetu budžetu, protivpravno stekao imovinsku korist drugim licima i napravio diskriminaciju prilikom zapošljavanja ne dajući mogućnost mladim ljudima da ravnopravno učestvuju na javnim oglasima“, kazao je Lalić.

Tu je, prema njegovim riječima, i nezakonito postavljanje starješina organa lokalne uprave kao vršioce dužnosti, kao i „držanje načelnika Komunalne policije na to mjesto, iako je pravosnažno osuđen za zloupotrebu službenog položaja na kaznu zatvora od osam mjeseci, uslovno dvije godine“.

"Grbović je bez oglasa i na nezakonit način na osnovu Ugovora o privremenim i povremenim poslovima u radni odnos primio svoga sina u Agenciji za planiranje i projektovanje Opštine Nikšić. Ovaj vid nepotizma nije zabilježen od strane ni jednog dosadašnjeg predsjednika Opštine. Opština je za vrijeme Grbovićevog mandata u sudskom postupku oglašena krivom za mobing koji je vršila nad pojedinim svojim radnicima“, istakao je Lalić.

Prema njegovim riječima krivica Grbovića je i što nije procesuirao predmet eksplozije na Viru, koji je lokalnu samoupravu, kroz sanaciju posledica eksplozije, koštao više od sedam miliona eura, nego je dozvolio da predmet zastara.

Bonus video: