Vujanović pozvan na vojnu paradu u Moskvi

Dolazak su potvrdili sjevernokorejski vođa Kim Džong Un, kao i lideri Kine, Kube, Indije, Mongolije, Južne Afrike i Vijetnama
100 pregleda 16 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Beta-AP
Sergej Lavrov, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 17.03.2015. 17:25h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je 26 stranih lidera prihvatilo poziv da prisustvuju vojnoj paradi u Moskvi 9. maja, povodom 70. godišnjice pobjede sovjetskih snaga nad nacističkom Njemačkom.

Nekoliko zapadnih lidera je odbilo poziv da dođe na paradu na Dan pobjede zbog umiješanosti Rusije u sukob u Ukrajini, ali je Lavrov rekao da se očekuju lideri Grčke, Kipra, Islanda, Norveške, Slovačke, Češke, Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore, prenijela je Raša tudej.

Lavrov je rekao da je pozvano 68 lidera.

Dolazak su potvrdili i sjevernokorejski vođa Kim Džong Un, kao i lideri Kine, Kube, Indije, Mongolije, Južne Afrike i Vijetnama.

Poziv da prisustvuju paradi u Moskvi su prihvatili i šefovi Uneska i Savjeta Evrope, navodi Raša tudej.

Sjeverna Koreja se još nije oglasila povodom puta Kim Džong Una u Moskvu, što će biti njegova prva posjeta inostranstvu od kada je došao na vlast prije tri godine, navodi agencija Asošiejtid pres.

Više uticajnih zapadnih lidera je odbilo poziv Moskve da dođu na paradu na Dan pobjede zbog podrške Rusije proruskim separatistima na istoku Ukrajine i aneksije Krima prošle godine.

U ponedjeljak je poziv odbio predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk, pošto su to isto učinili i britanski premijer Dejvid Kameron, francuski predsjednik Fransoa Oland i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Predsjednik Poljske Bronjislav Komorovski pokrenuo je početkom godine inicijativu da se evropski lideri umjesto u Moskvi, okupe na proslavi završetka Drugog svjetskog rata u Gdanjsku, gdje je rat izbio 1. septembra 1939. godine.

Bonus video: