Podržali Predlog zakona o izboru odbornika i poslanika

Protiv Predloga zakona bili su poslanici Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP), dok je Pozitivna Crna Gora bila uzdržana
140 pregleda 0 komentar(a)
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Odbor za politički sistem, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.03.2015. 16:03h

Članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu podržali su većinom glasova izmjene Zakona o izboru odbornika i poslanika, kojima je predviđeno da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) SMS porukama obavještava građane o održavanju izbora i na kojem biračkom mjestu će glasati.

Protiv Predloga zakona bili su poslanici Demokratskog fronta (DF) i Socijalističke narodne partije (SNP), dok je Pozitivna Crna Gora bila uzdržana.

Novo rješenje je, kako je obrazloženo, jeftinije i ostvariće se ušteda u Budžetu Crne Gore, a birači će na savremeniji i brži način biti obaviješteni o informacijama važnim za ostvarivanje biračkog prava.

Obavještenje biračima u pisanoj formi, putem pošte, košta više od 520 hiljada EUR.

Birači koji nemaju mobilni telefon o svim informacijama važnim za ostvarivanje biračkog prava mogu se informisati u Područnim jedinicama/filijalama za upravne unutrašnje poslove, kao i na portalu koji će MUP realizovati radi implementacije Zakona o biračkom spisku.

Predstavnik MUP-a, Dragan Pejanović, kazao je da u tom Vladinom resoru smatraju da je iz ekonomičnijih raloga bolje rješenje da građani SMS porukama budu obavješteni o održavanju izbora i na kojem biračkom mjestu će glasati.

"Racionalnije je rješenje da idemo na predloženi način obavještavanja birača, nego da kupujemo skupu opremu od pola miliona EUR", naveo je on.

Poslanica SNP-a, Snežana Jonica, upitala je predstavnika MUP-a koliko je do sada koštalo obavještavanje birača i da li su u tom Vladinom resoru imali u vidu da se ovom odredbom »pravi diskriminacija« prema onima koji nemaju mobilni telefon.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Milorad Vuletić kazao je da nije siguran da je najracionalnije rješnje da građani budu obavješteni putem SMS poruka.

"Ima tu pomalo diskriminacije, jer ne mora svako da koristi telefon za ovu svrhu. Na kraju neko ne zna ni da ga koristi. Treće, ako živi u nekom selu, koliko njega košta da dođe do područne jedinice MUP-a da bi se informisao o njegovim biračkim pravima", naveo je on.

Vuletić je kazao da razumije napore da radi efikasnije, modernije i jeftinije.

"Ali opet mislim da se tu može naći neki modalitet i proširiti eventualno u formi dopune odrednice za one osobe koje ne koriste mobilne telefone ili nisu obučeni, da se za njih obezbijedi da budu obavješteni putem poziva", rekao je on.

Martu Šćepanović iz DPS-a interesovalo je kako će MUP da dobije brojeve mobilnih telefona svakog birača.

Predstavnica MUP-a, Zora Čizmović, objasnila je da bi taj Vladin resor morao da kupi dvije ili tri skupa aparata koji će štampati, pakovati i kovertirati pozive.

"Koliko ja znam, jedna takva mašina košta od 150 do 200 hiljada EUR. Kad izvšimo štampanje toga, to se mora završiti u roku dva dana, dostaviti 525 hiljada koverata Pošti i odjedanput je zatrpati sa tako puno pošiljki", navela je ona.

Čizmović je podsjetila da se na pojedinim seoskim i zabačenim područijima ne isporučuju pošiljke, pojašnjavajući da se zbog toga MUP opredjelio da obavještava birače SMS porukama.

"U Crnoj Gori ima više od milion korisnika mobilne telefonije. To znači da jedna osoba ima dva ili tri mobilna telefona", navela je ona.

Jonica je predložila da se pozivi biračima šalju preporučenim pošiljkama, kako bi, kako je navela, država imala povratnu informaciju da li su obavješteni svi.

Poslanica Pozitivne, Azra Jasavić, kazala je da bi Predlog zakona trebalo dopuniti amandmanom da MUP ima broj na kojem će mu se građani obratiti, ukoliko nisu dobili SMS poruke o izborima da bi bili informisani.

"Predložila bih vam i da razmislite i o mail-u na koji bi građani mogli da se obrate MUP-u da dostave informaciju njihovog broja" , navela je ona.

Veljko Vasiljević iz DF-a smatra da nije toliko skupa tehnologija koja je potrebna za štampanje poziva za glasanje.

On je kazao da treba obavijestiti SMS-om birače koji su promijenili mjesto prebivališta, pa da im se dostavi informacija gdje glasaju.

"Najbolja varijanta bi bila da se ne šalje SMS, nego da se pošalje MMS sa Milovom (Đukanović) slikom i da piše »iskreno vaš« na poziv za glasanje", rekao je Vasiljević.

Predsjednik Odbora, Rifat Rastoder, rekao da uvažava primjenu novih tehnologija, ali da jedino ostaje problem da li će građanin ostati uskraćen za informaciju o glasanju.

"Ukoliko se bude željela primjena valjano, ima metoda da se na više načina obavijesti i pomogne građaninu da dobije pravu informaciju o glasanju", naveo je on.

Članovi Odbora podržali su i Predloge zakona o biračkom spisku, Krivičnom zakoniku i upravnom postupku.

Bonus video: