Nesterenko: Ulazak u NATO nikom nije donio napredak i mir

Ambasador je TV Vijesti kazao da Rusija nije ni za ni protiv članstva Crne Gore u NATO
101 pregleda 52 komentar(a)
Andrej Nesterenko, Foto: Luka Zeković
Andrej Nesterenko, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.03.2015. 18:39h

Ambasador Rusije u Crnoj Gori Andrej Nesterenko poručio je da njegova zemlja ne vidi smisao širenja NATO-a u postojećim uslovima.

On je u intervjuu Televiziji Vijesti rekao i da Rusija nije ni za ni protiv članstva Crne Gore u NATO, ali da nema primjera da je ulazak u Alijansu donio ekonomski napredak ili mir nekoj zemlji.

Komentarišući odluku crnogorske Vlade da se pridruži sankcijama Evropske Unije protiv Rusije, Nesterenko je rekao da ruski narod ne shvata zašto je to urađeno i da će takav potez ostati zapisan u istoriji.

Koliko su ruski investitori sada zainteresovani za Crnu Goru?

"Naši investitori su uvijek bili zainteresovani za realizaciju interesantnih i bitnih projekata za vašu ekonomiju. Predlagali smo i predlažemo da se realizuju projekti bitni za Crnu Goru, recimo, u oblasti energetike, ali tu su i druge oblasti. Željeli bismo da Ministarstvo ekonomije energičnije reaguje na naše predloge. Jedan od predloga je upućen crnogorskoj Vladi još prije nekoliko godina. Naime, radi se o predlogu jedne od naših krupnih energetskih kompanija – da se uključe u istraživanjanaftnih i gasnih polja u kontinentalnom predjelu."

Budući da je, zbog neispunjavanja određenih standarda, Rusija nedavno zabranila izvoz dijela mesa iz Crne Gore, da li će nadležne ruske službe ponovo provjeravati da li se nešto promijenilo, kako bi se izvoz tog mesa iz naše zemlje nastavio? Kada bi te privremene mjere zabrane mogle da prestanu?

"Želim da podvučem da to ni na koji način nije vezano za nekakve sankcije ili političke odnose. Nakon sprovedene inspekcije, naši nadležni organi, koji se bave izdavanjem licenci na isporuku proizvoda iz inostranstva, su dostavili svojim crnogorskim kolegama podrobno pismo, sa objašnjenjem kakve propuste treba ukloniti. Čim ti nedostaci budu uklonjeni, privremene mjere će biti skinute i izvoz će se nastaviti."

Kako ocjenjujete to sto še Crna Gora pridruzuje mjerama Evropske unije protiv Rusije zbog ukrajinske krize? Moze li to na bilo koji nacin da utice na saradnju Crne Gore i Rusije, posebno na ekonomskom planu?

Ocjenjujem to bez entuzijazma. Odluka donesena na visokom nivou ne podliježe nikakvom komentaru. Sankcije nijesu jezik savremene diplomatije I politike. Zašto je Crna Gora (ne Crnogorci, već Crna Gora) donijela takvu odluku o sankcijama, ja ne shvatam baš. Ali, istorija ostaje, I takve radnje ostaju u istoriji. Zato treba biti oprezan u potezima.

Milslite li da Crna Gora treba da bude punopravna članica NATO ili ostajete pri nedavnom stavu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova da je Crna Gora u NATO-u provokacija?

"Znate, čitao sam objavljene članke u vezi toga, ali nigdje nijesam pročitao da je gospodin Lavrov upotrijebio takvu riječ. Stoga mislim da je to izvučeno iz konteksta. Što se tiče pitanja članstva CG u NATO, nikad nijesmo iskazivali stav za ili protiv, jedino smo upozoravali naše crnogorske prijatelje da ako se vi učlanjujete u takvu ozbiljnu vojno-političku organizaciju, Vlada zemlje treba da bude svjesna posljedica, te kao u svakom demokratskom društvu, narod treba da iskaže svoje mišljenje o tome. Širenje NATO prema granicama Ruske Federacije se odvija stalno, i te zemlje koje su se učlanile u NATO, a njima su obećali brda i doline - da će se ekonomija poboljšati, i da ce sve odjednom da se poboljša, poslužile su na kraju samo kao teritorije za razmještanje vojnih baza NATO, i niko ništa nije popravio na bolje u njihovim zemljama. Sada, tobože u cilju spasavanja Ukrajine, NATO pravi svoje objekte u sve tri baltičke republike - Litvaniji, Letoniji i Estoniji. Kao i ranije u Bugarskoj i Rumunija. Što mislite, zašto se to radi? A nama kažu: ne, nije to protiv vas! Nego protiv koga onda?Pogledajte takođe šta je NATO uradio na Bliskom Istoku – rasparčao je Irak, Libiju i td. Sigurno nema ni jednog primjera da NATO donosi mir."

Kako komentarišete izjave državnog sekretara SAD Džona Kerija, da se Crna Gora, izmedju ostalih, nalazi 'na liniji vatre' između SAD i Rusije?

"Ne mogu da shvatim smisao izraza “na liniji vatre”? Namjerno sam pregledao tekst govora g-dina Kerija u Kongresu, ali nijesam pronašao te riječi, možda je on izlazio iz sale I komentarisao to sa novinarima. Hoću da kažem da se ne smije igrati sa takvim izrazima, jer kod političara to izaziva prosto preneraženost, bespotrebno trvenje: kakva linija vatre? Zar mi ratujemo? Mi se odlično sporazumijevamo, imamo visoki nivo razumijevanja. Ne znam što je on podrazumijevao."

A Kako gledate na stav francuskog predsjednika Fransoa Olanda da treba stopirati sirenje NATO u ovom trenutku? Da li ruska diplomatija vidi to kao poruku da nece biti sirenja, dok se ne rijesi ukrajinska kriza?

Ne mogu da komentarišem riječi francuskog predsjednika. To nije moj domen. Drugo, vjerovatno pitanje širenja NATO bi trebalo da se rješava kolektivno, od strane svih članica NATO. Mi kao zemlja ne vidimo smisao u širenju NATO u sadašnjim uslovima.

Bonus video: