Ne znaju engleski ili se boje onog što će naći

Vrhovni tužilac Ivica Stanković sugerisao je specijalnoj tužiteljki Đurđini Ivanović da bi bilo najbolje da ona otputuje kako bi izvršila uvid, ili Dražen Burić, koji je vodio istragu o sumnjama da je bilo korupcije tokom privatizacije Telekoma
146 pregleda 64 komentar(a)
Đurđina Ivanović, Foto: Savo Prelević
Đurđina Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.03.2015. 08:03h

Iako će dva mjeseca od kako je vrhovni tužilac ovlastio specijalnu tužiteljku Đurđinu Ivanović da ona ili neko od njenih saradnika krenu preko Atlantika po dokumenta za istragu korupcije u privatizaciji Telekoma, i tri mjeseca kako su dobili poziv iz Ministarstva pravde SAD, još nije poznato ko će od tužilaca morati da pakuje kofere.

Vrhovni tužilac Ivica Stanković sugerisao je specijalnoj tužiteljki da bi bilo najbolje da to bude ona ili Dražen Burić, koji je vodio istragu u tom predmetu. Burić je u međuvremenu izabran za Stankovićevog zamjenika jer mu je istekao mandat zamjenika specijalnog tužioca.

Međutim tužioci nijesu voljni da se prihvate te obaveze, pravdajući se i činjenicom da ne govore engleski jezik. To je djelimični razlog, ali više činjenica da bi neko od njih iz SAD trebalo da donese dokumenta koja bi mogla da dokažu sumnje, da je premijerova sestra Ana Đukanović primila mito tokom privatizacije Crnogorskog Telekoma.

Advokatica je to negirala, dok su izvodi iz dokumenta Komisije za hartije od vrijednosti, koje su “Vijesti” ranije objavile, svjedočila u prilog te informacije.

Detalje posjete, gdje je sjedište Komisije za hartije od vrijednosti (SEC)koja posjeduje dokumenta o privatizaciji Mađar Telekoma, sa pravnim savjetnikom ambasade SAD u Podgorici dogovara specijalna tužiteljka.

“Vijestima” je u Vrhovnom tužilaštvu saopšteno da nepoznavanje jezika ne može biti barijera za uvid u dokumenta, jer postoje tumači i prevodioci koji mogu dobiti pristup podacima uz obavezu čuvanja službene tajne.

Dokle se stiglo sa pomoći iz SAD interesovao se i skupštinski Odbor za antikorupciju, kome je VDT potvrdio da su dobili poziv. Na pitanje poslanika da li je prevedena dokumentacija koju je tužilaštvo dobilo ranije, iz VDT-a je, prema saznanjima “Vijesti”, stigao odgovor da ona nije od velike koristi za istragu. U tim dokumentima uglavnom su dokazi o privatizaciji Telekoma u Makedoniji, rečeno je “Vijestima” .

Bivša američka ambasadorka Su Kej Braun je u više navrata izražavala spremnost SAD da pomognu u istrazi, a neposredno prije napuštanja funkcije ona je saopštila “očekivanje da će se predstavnici Vlade narednih mjeseci odazvati i posjetiti SAD, kako bi pregledali svu dokumentaciju “.

Ona je uoči novogodišnjih praznika na blogu, objavljenom na sajtu ambasade, uputila poziv vlastima da pregledaju dokumenta koja o privatizaciji Telekoma postoje u SAD.

Stanković je nakon što je izabran izjavio da slučaj “Telekom” nije zatvoren, a da će tužilaštvo donijeti konačnu odluku nakon što dobije dodatni dokazni materijal iz SAD i Švajcarske. Međutim, specijalno tužilaštvo je prošle godine saopštilo da, u do sada dostavljenoj dokumentaciji od državnih organa SAD, Njemačke, Slovenije i Mađarske, nije bilo dokaza da je izvršeno bilo koje koruptivno ili drugo krivično djelo.

Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Mađar Telekom pri kupovini Telekoma podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona eura. Iz dokumenata pred američkim sudom proizilazi da je bivši predsjednik Borda direktora Telekoma Oleg Obradović, odigrao jednu od ključnih uloga u procesu sklapanja ugovora između firme Sigma i Telekoma, za koji američka Komisija za hartije od vrijednosti i berze (SEC) tvrdi da je poslužio za navodno podmićivanje Ane Đukanović “u ime njenog brata” Mila Đukanovića nakon privatizacije kompanije 2005.

Stanković: Dobićemo kopije papira

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković je “Vijestima” potvrdio da specijalna tužiteljka još dogovara sa predstavnicima ambasade put u SAD.

Tužilac je naveo i da je on dobio usmenu saglasnost da nijesu sporne kopije dokumenata u kojima se pominje Crna Gora, jer je ranije dao uputsvo specijalnoj tužiteljki da, osim neposrednog uvida, traži i pribavljanje dokumentacije jer u pozivu Ministarstvo pravde SAD pominje samo uvid. Dokumenta su neophodna zbog dokaznog postupka.

Dok nije stigao poziv Buša, dvije godine izbjegavali da traže dodatna dokumenta

Crnogorske vlasti i tužioci izbjegavali su da traže dodatna dokumenta iz SAD, iako priča oko tih dokaza traje već treću godinu.

“Vijesti” su ranije objavile da je “otvoreni poziv” američkog Ministarstva pravde najvjerovatnije upućen u prvoj polovini 2014. godine tokom sastanka jednog od savjetnika u ambasadi sa predstavnicima tužilaštva, na kojem je bila i specijalna državna tužiteljka Đurđina Ivanović.

Ministar pravde Duško Marković je međutim tada tvrdio da je on upućen samo preko medija.

Nakon više apela da prihvate ponuđenu pomoć iz ambasade SAD u Podgorici, na adresu specijalne tužiteljke je 29. decembra prošle godine međutim stigao i zvaničan poziv Markusa Buša, predstavnika Kancelarije za međunarodne poslove Ministarstva pravde SAD.

On je u pozivu Ivanovićevoj izrazio spremnost da pomogne tužiocima da izvrše uvid u dokumenta, saznaju “Vijesti”.

Bonus video: