"Zadnja je ura za promjenu vlasti"

Rakčević je najavio da će URA, polazeći od javnog intersa, tražiti donošenje zakona o nezastarijevanju djela iz oblasti ratnog profiterstva i privatizacije. Takođe antikorupcioni zakon po kome bi svi javni funkcioneri od višestranačja bili predmet provjere porijekla imovine, a gdje spada i on
131 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.03.2015. 19:20h

Predsjednik Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA) Žarko Rakčević poručio je da je danas Crna Gora mnogo dalja od Evropske unije nego prije dvije i po decenije kada je došla na vlast sadašnja politička elita koja je floskulama, nepotizmom i nedomaćinskiom gazdovanjem uništila državu i prezadužila buduće generacije.

Rakčević je, na Osnivačkoj konvenciji Građanskog pokreta koja je održana u Podgorici, iznio koncept na čemu će se bazirati politika i eventulano buduća vlast tog pokreta. Moto 'Zadnja je ura za promjenu vlasti', koristila je većina govornika i aktivista pokreta.

Potpredsjednici Pokreta su Dritan Abazović, Božena Jelušić, Rade Bojović i Šerbo Rastoder. Najviše političko tijelo je Koordinacioni odbor, koji ima 12 članova zaduženih za određene oblasti. To su bivši guverner CBCG Ljubiša Krgović, ekonomista Miloš Konatar, profesor Milan Marković, bivši ministar zdravlja i član SDP-a Miodrag Pavličić, književnik Balša Brković, profesorica Tanja Bečanović, ekonomista Dejan Mijović, preduzetnik Miro Perović, Rade Milošević, Slađa Kavarić, Boban Batrićević i Milena Bešić.

Rakčević je najavio da će URA, polazeći od javnog interesa, tražiti donošenje zakona o nezastarijevanju djela iz oblasti ratnog profiterstva i privatizacije. Takođe antikorupcioni zakon po kome bi svi javni funkcioneri od višestranačja bili predmet provjere porijekla imovine, a gdje spada i on.

"Crna Gora je održiv sistem i dobar domaćin može od nje napraviti dobro mjesto za život. Nije dobar domaćin ko najljepše lokacije i obalni pojas pretvara u zabranjene sumnjivih of šor investitora, ko sve rasproda i potroši," rekao je Rakčević.

On je kazao da URA ne bi oslobađala poreza "strateške prevarante koji ortački sa djelovima političke elite izvlače bogatstvo iz Crne Gore".

"Osnovaćemo posebni fond od oduzete imovine stečene kriminalom i korupcijom kojim bi se stimulisao mali i srednji biznis na sjeveru i sredinjem djelu crne Gore," objansio je.

Rakčević, kao i njegove kolege, je izrazio spremnost na saradnju sa svima čiji je cilj demokratska država u EU i NATO. Nije isključio da je tu i njegova bivša partija SDP, koju je ipak oštro prozvao:

"Unutar vladajuće koalicije se jedino spore da li je posljednja pohara KAP-a koštala 350, 500 ili 800 miliona eura," rekao je.

"Crna Gora ne treba da bude siromašna i nestabilna država sumnjivo bogate i nesmjenjive političke elite. Crna Gora treba da bude bogata država , smjenjive i kontrolisane vlasti .

Vladavina prava , uklanjanje biznis barijera i dijela korumpirane birokratije otvorit će vrata kredibilnim kompanijama i stranim investitorima ali i prvenstveno domaćim preduzetnicima i stvaraocima", istakao je Rakčević.

On je kazao da današnja Crna Gora nije ono za šta se borio.

"Nije realno očekivati od ljudi koji nikad nijesu imali nikakvog dodira sa realnom ekonomijom , sa stvaranjem , proizvodnjom i fer biznisom da pokrenu oporavak ekonomije."

Dritan Abazović je rekao da je "svaki dan ove vlasti izuzetno skup jer postoji prijetnja da se još nešto rasproda", navodeći da URA na albanskom zanči most i da će pokret povezivati sve u Crnoj Gori ko želi da ona bude demokratska država i dio tog svijeta.

Profesorica Tatjana Bečanović, čiji je resor nauka, kazala je da je sramota o tome i da govori.

"Ako njome rukovode falsifikatori, oni što prepisuju, nemam obraza da govorim o stanju u kulturi i nauci. U Crnoj Gori se nagrađuju lopovi i falsifikatori a uništavaju radnici," kazala je ona.

Govoreći o Nikšiću, "koji ji prevaren kao ni jedan grad u Crnoj Gori", ona je citirala i stih Miladina Šobića "osjetiće on kako boli đon na đon".

Potpredsjednica Božena Jelušić upozorila je da mladi napuštaju državu "gdje postoji osveta loših đaka", i da bolje prilike za život i rad nalaze ne samo u SAD i Švedskoj, već i u zemljama Afrike. "Oni više neće da gledaju sjaj kriminala, bijedu korupcije i nepotiozam. Jer bez veze, mladi nemogu naći nikakav posao," kazala je.

"Ovih dana smo, međutim, od vršilaca vlasti,čuli da se u Crnoj Gori nikada nije živjelo bolje i sigurnije. Čuli smo i ekumensku poruku da crkve ne treba da nas dijele, već da samo treba slijediti Sveto pismo: vjerovati bogu na nebu i vlasti na zemlji.

U isto vrijeme je MMF objavio da je Crna Gora, uz Albaniju, zemlja sa najvećom stopom siromaštva na Zapadnom Balkanu. Od 1989, kada je svijet ušao u zlatno doba liberalizacije, našu zemlju vode gotovo isti ljudi. Iako smo se ponadali da će greške socijalizma početi da se ispravljaju,promijenilo se samo jednoumlje. Na kraju smo dobili još žešći konzervativizam, koji nije smrvio samo socijalizam i državu socijalne pravde, već i sam liberalizam kao demokratski koncept koji je zapadu ipak donio i ponešto dobro", istakla je Jelušić.

Potpredsjednik Rade Bojović kazao je da u URA moraju biti odlučni , a ne da "kalkulišemo i vagamo, trgujemo uvjerenjima".

"U današnjoj Crnoj Gori partitokratska metastaza se ogleda i u tome što je, pored odmakle kriminalizacije politike, sve manje onih koji se uopšte trude da misle i djeluju u javnom interesu. Zato je Crnoj Gori potrebna nova politička elita koja će se suštinski razlikovati od korova niklog iz palanačkog vlastoljublja i nezasitosti crnogorskog političkog bašibozuka. Našoj zemlji su potrebni političari koji će biti spremni da podnesu žrtve, da donose teške odluke, da prezru populizam i da hrabro iskorače prema budućnosti", poručio je Bojović.

On je kazao da mandat prve autentične demokratske vlade mora obuhvatiti pet ključnih zadataka. "Prvi – moralnu i odgovornu vlast. Drugi – odlučan i ubrzan evroatlantski put. Treći - sanaciju naslijeđene štete, oporavak ekonomije i prekid zaduživanja. Četvrti – demontiranje partitokratije i osvajanje građanske demokratije. Peti – temeljitu reformu sistema iz koje će se roditi stvaralačka, solidarna i slobodna Crna Gora", zaključio je Bojović.

Balša Brković ocijenio je da kultura ponižena "konceptom progandističke i poltronske kulture" i da je za "promjenu prava ura".

Osnivačkoj konvenciji prisustvovali su član Predsjedništva SDP Đorđe Suhih, potpredsjednica SNP Danijela Pavićević, predstavnici grupacije Alekse Bečića, Zdenka Popović i Vladimir Martinović, predsjednik USSCG Srđa Keković, predsjendik Liberalne partije Andrija Popović,kao i mnogobrojni predstavnici NVO sektora.

“Oni koji gledaju uske partijske i lične interese se neće obradovati formiranju URA, ali hoće svi kojima je interes Crne Gore na prvom mjestu”, kazao je Đorđe Suhih iz SDP-a.

Potpredsjednik Pokreta Šerbo Rastoder rekao je da je "upravo svijest o nužnosti razvijanja demokratskih potencijala potrebnih crnogorskom društvu motivisalo više slobodoumnih, odgovornih i ostvarenih pojedinaca da se objedine u Građanski pokret i organizovanim djelovanjem pomognu i pospješe procese društvenog razvoja od interesa za cjelokupno crnogorsko društvo"

"Biti "autističan i sebičan" u društvu koje dnevno pokazuje znake ozbiljnih devijacija je luksuz koji sebi moze priuštiti samo onaj koji to smatra " prirodnim stanjem" a svoju poziciju perifernom društvenom pojavom lišenom potrebe za poboljšanjem i promjenom.U tome je Građanski pokret našao motiv da promoviše principe na kojima treba istrajavati," naveo je on.

Rastoder je kazao da se "vlast mjeri po tome šta ostaje pokoljenjima".

"To je naš motiv, imamo djecu koja žele da žive u demokratskom društvu. Dobro se ne stvara preko noći, već samo bogat pojedinac,” rekao je profesor.

Galerija

Bonus video: