Nova: Lekić će ostati upamćen kao dio jednog dragocjenog iskustva

"Nakon lokalnih izbora u Podgorici, iz centara van DF, pokrenuta je snažna medijska akcija usmjerena na preuređenje DF suprotno principima na kojima je formiran"
50 pregleda 13 komentar(a)
nova srpska_2, Foto: Z.ĐURIĆ
nova srpska_2, Foto: Z.ĐURIĆ
Ažurirano: 13.03.2015. 17:55h

Miodrag Lekić je bio naš izbor, a pozivajući ga da stane na čelo Demokratskog fronta (DF) uradili smo ono što je do tada bilo nezamislivo na političkoj sceni Crne Gore, saopšteno je iz Nove srpske demokratije (Nova).

"Do tog vremena je i najmanji liderčić neke novoosnovane vanparlamentarne stranke smatrao da je pozvan da, recimo, inicira okupljanje opozicije ili iznosi velike planove za budućnost Crne Gore, vjerujući da je njegovom inicijativom istovremeno definisano i gravitaciono jezgro oko koga treba da se okreće politički život. Prvi put se u istoriji Crne Gore desilo da su dokazane opozicione parlamentarne stranke i neposredno izabrani predstavnici naroda ukazali veliko povjerenje vanstranačkoj osobi, imenujući je za prvog političara opozicije", navodi se u saopštenju Nove.

Iz ove partije dodaju da su procijenili da dugogodišnje iskustvo Miodraga Lekića u izvršnoj vlasti, distanciranje od svakodnevne političke borbe koja nosi velike političke rizike, čak i opasnost od prljave i niske kampanje nedoraslih i nezrelih političkih protivnika, a na drugoj strani uspješni javni nastupi u teškim ratnim vremenima, obezbjeđuju određenu prednost za opozicionu pobjedu na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

"Nažalost, ta zajednička procjena nije bila dobra, jer ti ciljevi nisu ostvareni zbog izbornih krađa i manipulacija režima. Uspostavljajući DF, zajednički smo definisali programska i organizaciona načela kao i sistem odlučivanja, koji je, preuzimajući funkciju predsjednika, Lekić i prihvatio. Nakon lokalnih izbora u Podgorici, iz centara van DF, pokrenuta je snažna medijska akcija usmjerena na preuređenje DF suprotno principima na kojima je formiran. Nova srpska demokratija je prethodnih mjeseci uložila velike napore da odbrani Front, očuva načela na kojima je nastao, snažno podržavajući predsjednika DF. Nažalost, napori nisu urodili plodom", piše u saopštenju.

Iz Nove ističu da su upravo obaviješteni da se Miodrag Lekić javno povukao sa mjesta predsjednika Demokratskog fronta.

"On je iskoristio princip koji je više puta promovisao: da svako može slobodno ući ili izaći iz ovog političkog saveza, ukoliko procijeni da mu je on tijesan i da se ne osjeća dobro u njemu. Raduje nas činjenica što su svi ključni konstituenti DF odlučili da nastave zajedničko djelovanje poštujući utvrđene principe, sa nepromijenjenim programskim ciljem beskompromisne borbe protiv diktatorskog režima", navodi se u saopštenju Nove.

Po njihovim riječima Miodrag Lekić će ostati upamćen kao dio jednog dragocjenog iskustva, koje će DF-u pomoći da nastavi u daljem radu kvalitetnije bez obzira na njegovu odluku da napusti ovaj politički savez, i osnuje vlastitu političku partiju.

Bonus video: