Vujičić Lukšiću: Miljanić nas maltretira, došao je samo da zaradi

"Otpravnik poslova Miljanjić sa svojim klanom biće ubilježeni u istoriju Crne Gore kao sudionici potonjeg pokušaja etnocida nad crnogorskim bićem, a sve iz niskih pobuda"
92 pregleda 3 komentar(a)
Slobodan Vujičić, Foto: Udruženje Crnogoraca Kosova
Slobodan Vujičić, Foto: Udruženje Crnogoraca Kosova
Ažurirano: 13.03.2015. 10:28h

Predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić oštro je napao optravnika Crne Gore na Kosovu Radovana Miljanića u otvorenom pismu ministru vanjskih poslova Igoru Lukšiću tvrdeći da Miljanić maltretira i nediplomatski se ophodi prema njemu i najvećem broju crnogorskih organizacija.

"Kao predsjednik Udruženja Crnogoraca Kosova i, bez lažne skromnosti, pokretač ponovnog rađanja crnogorskog identiteta na Kosovu zahvaljući kome je, kako na Kosovu tako i u Crnoj Gori, podignuto na najviši nivo pitanje položaja crnogorske zajednice, rješavanja njenog ustavno pravnog položaja i adekvatne zastupljenosti u skupštini Kosova. Svojim predanim radom, javnim izjavama u najtežim trenucima, ponekad rizikujući i sopstveni život i život svoje porodice, potvrdio sam lojalnost Crnoj Gori. Stoga ne zaslužujem i ne želim više da trpim nediplomatsko ophođenje i maltretiranje koje prema meni, najvećem broju crnogorskih organizacija i našoj zajednici sprovodi otpravnik poslova i samozvani ambasador Radovan Miljanjić sa svojim klanom i par službenika ministarstva na čijem ste Vi čelu. Zato Vam šaljemo otvoreno pismo, kao jedini način da budemo sigurni da ćete ga pročitati.

Otpravnik poslova Miljanjić sa svojim klanom biće ubilježeni u istoriju Crne Gore kao sudionici potonjeg pokušaja etnocida nad crnogorskim bićem, a sve iz niskih pobuda, lične koristi, bolesne sujete i u interesu nekih službi kojima ne odgovara da Crnogorci postanu ustavna kategorija na Kosovu. Od Vas kao PPV i šefa crnogorske diplomatije očekujemo da nam na svako pitanje odgovorite, ali i hitno pokrenute detaljnu istragu prema gore navedenim licima te shodno dokazima i činjenicama, adekvatno ih sakcionišete. Takođe u kontekstu toga očekujemo da će se po službenoj dužnosti u sam slučaj uključiti i Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore,ali i Kosova", navodi se u pismu Vujičića.

Miljanić

On je upitao da li je ministarstvo vanjskih poslova, "kako tvrdi otpravnik poslova Miljanjić i njegov klan, napisalo depešu u kojoj stoji da ja nijesam podobna ličnost, da ste ga ovlastili da, u Vaše ime i ime Vlade Crne Gore, depešu preda ministarstvu inostranih poslova Kosova, da je lično pokazuje na uvid visokim zvaničnicima Kosova, njihovim savjetnicima i saradnicima i da je u javnosti i neposrednim kontaktima usmjeno iznosi i intepretira?"

"Da li je tačno, kako tvrdi otpravnika poslova Miljanjić, da ste ga ovlastili da kvazi diplomatskim kanalima naš izvorni projekat Forum prijateljstva Kosova i Crne Gore “Radovan Zogović“ na najlicemjerniji način, pa i na silu, otme Udruženju Crnogoraca Kosova kako ono ne bi bilo nosioc i organizatori istog, kao što je bilo 2013 godine?

Da li je istina, kako dalje tvrde, da ste podržali razbijanje Saveza i Unije Crnogoraca Kosova koje je verifikovalo lično MVPEI CG, a da ste naložili formiranje virtuelnog Crnogorsko intelektualnog kruga, ignorisanjem svih ostalih organizacija sa crnogorskim prefiksom? Ako navedeno nije istina kako je moguće da ne postoji apsolutno nikakva uzvratna ili službena komunikacija između otpravnika poslova Miljanjića sa četiri crnogorske organizacije od šest koje čine Uniju, kao ni sa dva predstavnika crnogorske zajednice u Savjetodavnom vijeću za zajednice koje je pod pokroviteljstvom predsjednice Kosova. Zašto su svima nama zatvorena vrata ambasade Crne Gore i zašto otpravnik poslova Miljanjić prolazi na javnim mjestima pored nas kao da se ne poznajemo?

Da li su to maniri jednog diplomate i da li je to vanjska politika prema svojoj dijaspori? Da li je istina što otpravnik poslova Miljanjić i njegov klan javno i vema transparentno pričaju da su urednik i novinari redakcije na crnogorskom jeziku RTK2 pod Vašom zaštitom? Ako jesu, imamo dužnost da Vas obavijestimo da štitite neprofesionalce i neradnike koji veoma rijetko svraćaju do redakcije, kao i na Kosovo uostalom. Ali zato redovno podižu ne male plate i tako uzimaju radna mjesta onim Crnogorcima koji sa porodicama žive na Kosovo. Ukoliko ih ne štitite, molim Vas da se javno ogradite od njihovog kriminalnog djelovanja za koje postoje svi dokazi.

D li ste obavješteni od Vaših saradnika, da je ideja da Crnogorci na parlamentarnim izborima budu na jedinstvenoj Srpskoj listi koju je podržavao zvanični Beograd, potekla od otpravnika poslova Miljanjića i Predraga Despotovića (urednika redakcije na crnogorskom jeziku na RTK2, a sada i predsjednika virtuelnog crnogorsko intelektualnog kruga) . Tu sramnu ideju su pravdali dogovorom koji ste navodno Vi postigli u Prištini sa tadašnjim zamjenikom premijera Kosova i predsjednikom Samostalne liberalne stranke-SLS, Slobodanom Petrovićem, čija je stranka bila dio jedinstvene Srpke liste. Miljanjić i Despotović su ponizno molili SLS da po svaku cijenu Despotovića prihvate kao kanditata za poslanika Srpske liste obrazlažući im da je za Crnu Goru jedina prihvatljiva opcija on, dok su Vama prenosili identično da je za Srpsku listu jedina prihvatljiva opcija Despotović. SLS se do zadnjeg dana igrala sa njima i na kraju nije uslišila njihove ponizne molbe, čime nijesu ponizili samo njih već sve Crnogorce na Kosovu. Nakon toga iako veoma poniženi, ali bez trunke dostojanstva nastupili su sa istom taktikom kod druge srpske stranke, Progresivne demokratske stranke-PDS, koja je prihvatila Despotovića kao kandidata za poslanika u ime kosovskih Srba. Ubrzo nakon toga otpravnik poslova Miljanjić iz sredstava ambasade uplatio je iznos od 2000 eu na podračun udruženja, Unija Crnogoraca Kosova kojim je raspolagao Despotović . Taj novac je Despotović protivzakonito zloupotrijebio za potrebe političke kampanje srpske partije PDS. Da bi sebe zaštitio Despotović na najlicemjerniji način šalje Upravi za dijasporu nerativni i finansijski izvješaj sa falsifikovanim i skeniranim računima, đe se ne spominje uplata ambasade Crne Gore u vrijednosti od 2000 eu. Već sasvim namjerno naglašava da je taj iznos dobio za političku kampanju od ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore, čime je na najbezkrupulozniji način želio da diskredituje ministarstvo na čijem ste Vi čelu i prikaže da ste Vi finansirali političku kampanju stranke kosovskih Srba", navodi Vujičić.

Vujičić dodaje da je to samo dio onoga čime se bavi Miljanić i navodi da je cilj Miljanića i "njegovog klana" da se domognu brze finansijske koristi.

Bonus video: