Demokrate pozivaju na bojkot, a izlaze na izbore u Tuzima: Ko ostane kući, taj se deklarisao

5238 pregleda 13 komentar(a)
Za bojkot su oni koji ne mogu da sastave izborne liste: Aleksa Bečić i Bogdanović, Foto: Boris Pejović
Za bojkot su oni koji ne mogu da sastave izborne liste: Aleksa Bečić i Bogdanović, Foto: Boris Pejović

Generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović rekao je da se ta partija zalaže za bojkot izbora na državnom nivou, ali ne i lokalnih.

“Demokratska Crna Gora pozvala je na bojkot predsjedničkih i parlamentarnih izbora, a nikada nismo rekli da ćemo bojkotovati lokalne izbore u Tuzima”, kazao je za “Vijesti” Bogdanović, objašnjavajući zašto u jeku kampanje za bojkot izbora izlaze na lokalne.

Bogdanović kaže da je poziv na bojkot koji su Demokrate nedavno uputile opozicionim kolegama izazvao je različite reakcije, “pa nije čudno što je taj poziv dao povoda i nekim zlonamjernim interpretacijama, poput one da smo pozvali na bojkot lokalnih izbora”.

“Od Demokrata niko nije mogao čuti jer to nismo ni rekli, da ćemo bojkotovati lokalne izbore. Rekli smo da se zalažemo za bojkot predsjedničkih i parlamentarnih izbora”, navodi on. A više je, dodaje Bogdanović, razloga zbog kojih ne vide da bi od bojkota lokalnih izbora u Tuzima bilo ko, naročito opozicija, vidio išta dobro.

“Bojkot je sredstvo demokratskog pritiska koje ima smisla jedino kada ga sprovodi kompletna opozicija. Znate da taj uslov u Tuzima nije ispunjen, odnosno da je već bojkot lišen smisla jer je, na primjer, SNP već predao svoju listu, a i Albanska koalicija, koja je, makar s obzirom na poruke koje čujemo sa njihove strane opoziciona koalicija u Tuzima”, kazao je Bogdanović.

On dodaje da mnogo govori podatak da je najveći broj pristalica bojkota među onima koji u Tuzima nisu uspjeli ni da sastave izbornu listu.

“Drugi razlog jeste iskustvo Nikšića, tačnije - iskustvo bojkota tamošnjih prethodnih lokalnih izbora. Mnogo je loših posljedica proisteklo iz te odluke koju Demokrate ni tada nisu zagovarale, već neko drugi. Kao najgora posljedica odluke da se, pri svim ovim činjenicama, bojkotuju lokalni izbori bilo bi to što bismo birače olako prepustili nesnosnom pritisku DPS-a, čija bi percepcija u tom slučaju bila sasvim jasna - ko ostane kući, taj se samim tim deklarisao”, kazao je Bogdanović.

Bonus video: