Poreska uprava o računu Marovića: Provjerićemo prijave i plaćanje obaveza

Na dokumentu, kako je rečeno “Vijestima”, nema pečata ili memoranduma banke, pa će se tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći, koja ide preko Ministarstva pravde, obratiti kolegama u Švajcarskoj koji su već pokrenuli istragu o tajnim računima klijenata banke
0 komentar(a)
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Košljun, Svetozar Marović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.03.2015. 13:20h

Poreska uprava preduzeće sve mjere u cilju provjere regularnosti prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza u slučaju tajnog računa porodice potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića.

Kako je TV Vijesti saopšteno iz Uprave, u cilju nesmetanog sprovođenja internih postupaka i procedura, detalji toka inspekcijskog nadzora biće dostupni javnosti tek nakon okončanja postupka.

Specijalna tužiteljka Đurđina Ivanović zatražiće najprije provjeru autentičnosti tajnog računa supruge Svetozara Marovića u švajcarskom ogranku banke HSBC, čiji je faksimil tužilaštvu, uz krivičnu prijavu, dostavio MANS.

Na dokumentu, kako je rečeno “Vijestima”, nema pečata ili memoranduma banke, pa će se tužilaštvo putem međunarodne pravne pomoći, koja ide preko Ministarstva pravde, obratiti kolegama u Švajcarskoj koji su već pokrenuli istragu o tajnim računima klijenata banke.

Sjedište Holdinga HSBC je u Velikoj Britaniji, ali i Francuska posjeduje veliki broj dokumenata o tajnim računima nakon što ih je toj državi predao Herve Falciani, IT stručnjak te banke i “zviždač”. On je iz kompjuterskog sistema banke izvukao dokumenta 106.000 vlasnika računa iz 200 zemalja, koja kao takva nijesu pečatirana.

Prije nego što su OCCRP i MANS objelodanili da je na računu Đorđine Marović 2006/2007. bilo 3,8 miliona dolara, Poreska uprava Crne Gore je najavila da će preduzeti aktivnosti na prikupljanju informacija “neophodnih za utvrđivanje eventualnog osnova za sprovođenje inspekcijskog nadzora” u HSBC banci klijnata koji su bili povezani sa Crnom Gorom. MANS je juče najavio da će Skupštini Crne Gore predložiti izmjene Krivičnog zakonika kojim se kriminalizuje nezakonito bogaćenje funkcionera, u skladu sa Konvencijom UN za borbu protiv korupcije koju je Crna Gora ratifikovala, kao i preporukama Evropske komisije, SAD i međunarodnih eksperata.

Ta NVO je izračunala da su Marovići utajili više od 300.000 dolara poreza, podsjećajući i da je u pitanju krivično djelo za koje maksimalno prijeti osmogodišnja robija.

“Slučaj tajnog švajcarskog računa supruge Svetozara Marovića, koji se ne pominje u njegovim zvaničnim prijavama prihoda i imovine, sa iznosom koji porodica Marović nikako nije mogla uštedjeti od svojih zvaničnih primanja, je najbolji argument u prilog kriminalizaciji nezakonitog bogaćenja. Naime, umjesto opsežne i detaljne istrage koja će podrazumijevati trošenje velikih resursa tužilaštva, kriminalizacija nezakonitog bogaćenja bi obavezala Marovića da dokaže da je skriveni novac stekao na zakonit način, ili bi ta sredstva bila automatski konfiskovana od strane države”, poručila je juče direktorica MANS-a Vanja Ćalović.

Bonus video: