Članstvo Crne Gore u NATO bitno za stabilnost regiona

5 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 12.03.2015. 11:50h

Članstvo Crne Gore u NATO-u značajno je ne samo za tu državu, već i za stabilnost regiona i bezbjednost Mediterana, ocijenila je grupa američkih senatora u razgovoru sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracija Igorom Lukšićem.

Lukšić je u Njujorku odvojeno razgovarao sa članom Komiteta za vanjske poslove Kristoferom Marfijem, predsjedavajućim Komiteta za oružane snage Džonom Mekkejnom i predsjedavajućim Potkomiteta za Evropu Ronom Džonsonom.

Sagovornici su istakli da je Crna Gora ostvarila izuzetan napredak na putu ka punopravnom članstvu u NATO, što je potvrđeno i odlukom o otpočinjanju intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa Crnom Gorom u Velsu.

„Oni su naglasili su da je što skorije članstvo Crne Gore u NATO značajno ne samo za Crnu Goru, već i za stabilnost regiona u cjelini, ali i bezbjednost Mediterana, i poručili da će Crna Gora i dalje imati snažnu podršku Kongresa u završnici ovog procesa“, navodi se u saopštenju.

Lukšić se zahvalio na sveukupnoj američkoj pomoći i posebno podršci koju američkog Kongresa Crnoj Gori u realizaciji strateškog cilja-članstva u NATO.

On je kazao da su procesi evropske i evroatlantske integracije Zapadnog Balkana preduslov razvoja i napretka svih država pojedinačno.

„Crna Gora nesmanjenim intenzitetom i posvećenošću sprovodi reforme u ključnim oblastima, kako bi osigurala dobijanje poziva za članstvo do kraja ove godine“, istakao je Lukšić.

Bonus video: