Janjušević: DF-u neophodan drugačiji pristup

2 komentar(a)
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.03.2015. 15:07h

Demokratskom frontu (DF) neophodan je drugačiji pristup političkoj realnosti, pogotovo poslije posljednjih lokalnih izbora, a pasiviziranje političkog djelovanja lidera tog saveza, Miodraga Lekića, bio bi veliki udarac za opoziciju, smatra direktor Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević.

Lekić je saopštio da ga osjećaj javne odgovornosti obavezuje da u postojećoj situaciji preispita politički status u Frontu i organizacione forme daljeg djelovanja.

"S obzirom na činjenicu da je Lekić najavio mogućnost napuštanja DF-a, može se reći je donekle očekivan potez sagledavajući disonantne tonove koje postoje unutar Fronta u posljednje vrijeme“, rekao je Janjušević agenciji Mina.

Sigurno da to, kako je kazao, otvara pitanje i koncepcijskih shvatanja samoga Fronta kao i pitanja strategije koje ta grupacija treba da ima.

"Definitivno da je Frontu neophodan drugačiji pristup političkoj realnosti, pogotovo poslije posljednjih lokalnih izbora u Podgorici i u ostalih 12 opština, jer se pokazalo da je Front ušao u tu opozicionu kolotečinu koja traje 25 godina neuspješnog smjenjivanja vlasti", naveo je Janjušević.

Ukoliko bi Lekić, kako je rekao, odlučio da pasivizira svoje političko djelovanje, to bi bio veliki udarac za „ionako izranjavanu i usitnjenu opoziciju“.

"Ukoliko bi odlučio da nastavi svoj angažman kroz osnivanje novog političkog subjekta to bi bio jedan novi pristup kako u političkom djelovanju, tako i prodor ka novom biračkom tijelu i jednoj prekompoziciji političke scene", rekao je Janjušević.

Prema njegovim riječima, politički kredibilitet i reting koji ima Lekić odavno nije imao nijedan opozicioni lider, o čemu svjedoče i posljednji predsjednički izbori.

On je na predsjedničkim izborima ušao u biračko tijelo Demokratske partije socijalista, što nije pošlo nikome do sada. Da li bi to uspio da uradi sa političkom partijom zavisi od mnogo faktora“, dodao je Janjušević.

Ono što je bitno je, kako je saopštio, da je Lekić lider koji je uspio da objedini cjelokupnu opoziciju, kako na predsjedničkim izborima, tako i po pitanju prelazne vlade.

"Znači vrlo je bitan za cjelokupnu opoziciju u svim njihovim strateškim djelovanjima".

Bonus video: