Skandalozna izjava: Numanović krivi novinare za ono što su kamere snimile

"Riječ “spektakularno” je izvučena iz konteksta i ona je više upućena prema medijima da zajednički na jedan drugi način, dođemo do prave istine i svi zajedno pomognemo zdravstvenom sistemu da fukcioniše na mnogo boljim i kvalitetnijim osnovama nego što je to možda, u ovom momentu", odgovorio je Numanović u Tivtu na pitanje „Vijesti“ osjeća li makar nelagodu, ako ne stid, zbog svoje kontroverzne izjave
109 pregleda 0 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.03.2015. 18:01h

Aktuelni prvi čovjek crnogorskog zdravstvenog sistema, ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović koji koordinira radom Ministarstva zdravlja, kazao je da su novinari krivi za „pogrešnu interpretaciju“ njegove kontroverzne izjave o tragediji u bjelopoljskoj bolnici.

„Želim da upravo vas iz medija zamolim da često ne izvlačimo iz konteksta onoga što pojedinac kaže. Zamolio sam medije da od slučajeva kada su u pitanju intrahospitalne infekcije za koje se veže slučaj u bjelopoljskoj bolnici, ne vodimo do nivoa nekih spektakla, već da taj primjer svi zajedno sagledamo sa strane. Ako postoji krivac-pojedinac, on se pronađe, da se procesuira i da se taj proces dovede do kraja. Riječ “spektakularno” je izvučena iz konteksta i ona je više upućena prema medijima da zajednički na jedan drugi način, dođemo do prave istine i svi zajedno pomognemo zdravstvenom sistemu da fukcioniše na mnogo boljim i kvalitetnijim osnovama nego što je to možda, u ovom momentu", odgovorio je Numanović u Tivtu na pitanje „Vijesti“ osjeća li makar nelagodu, ako ne stid, zbog svoje kontroverzne izjave.

On je prije dva dana kazao da“ ono što se desilo u Bijelom Polju nije ništa spektakularno.”

Krajem prošle godine tamo je zbog nehigijenskih uslova u porodilištu, inficirano pet beba od kojih je jedna preminula, a ostale su bile u jako teškom zdravstvenom stanju.

"Prosto takve stvari se dešavaju svuda u svijetu. Tu su iskustva Evrope i procjena da je godišnje 37.000 smrti direkto uzrokovano bolničkim infekcijama", kazao je prije dva dana Numanović što je izazvalo dodatno ogorčenje roditelja pet inficiranih beba koji danima protestuju pred bjelopoljskom bolnicom zbog povratka na posao glavnih osumnjičenih za slučaj zaraze – bivšeg direktora bolnice dr Tomislava Jeremića i nekadašnje načelnice neonatologije dr Hake Tahirović.

Objašnjavajući što je mislio kada je prije dva dana kazao da “nije ništa spektakularno” u bjelopoljskom slučaju, Numanović je juče rekao da je tom prilikom “prije svega i iznad svega, iskazao žaljenje za uzgubljenim životom bebe”.

“Iskazao sam žaljenje za eventualnim gubitkom bilo čijeg života ako je to posljedica uslova ili nestručnog rada bilo kog pojedinca u zdravstvenom sistemu. Pozvao sam državne organe da rade bez ikakvih pritisaka da došemo do istine jer nam je interes da se sporadični slučajevi osvijetle, da se kroz jasan sudski process identifikuju ako postoje krivci i da tužilaštvu i sudstvu dozvolimo da taj proces dovedu do kraja. Isto tako sam medije zamolio da sporadične slučajeve ne generalizujemo i da te negativne pojave koje nisu samo svojstvu crnogorskog zdravstva, nego svih zdravstvenih sistema i mnogo razvijenih države, ne generalizujemo", kazao je Numanović ocjenjujući da je crnogorsko zdravstvo “sigurno dobro i položilo je ispit u mnogim i ekstremnim i redovnim situacijama.”

“Nama je interes da dođemo do pojedinčnih slučajeva koji ne doprinose tako dobrom radu svih zdravstvenih radnika u našem zdravstvu", objasnio je ministar dodajući da “intrahospitalne infekcije niko ne može dovesti do nulte tolerancije”.

Komisija Ministarstva zdravlja je 2008. godine, provjeravajući stanje u Opštoj bolnici Bijelo Polje ustanovila katastrofalno stanje u gotovo svim aspektima rada te zdravstvene ustanove i predložila hitnu smjenu menadžmenta na čelu sa Tomislavom Jeremićem da bi se kako su napisali, “spasilo stanovništvo Bijelog Polja i okoline”. Ministarstvo zdravlja međutim, nikada nije postupilo po tom nalazu.

Bonus video: