Ako Francuska kaže NE, ne možete u NATO

Na pitanje da li Makedonija treba da postane članica NATO, sedam godina nakon samita u Bukureštu, Stoltenberg je rekao da za sve odluke unutar Alijanse mora da postoji pristanak svih članica
63 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.03.2015. 13:27h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da se odluke o prijemu novih članica moraju donijeti konsenzusom svih članica Alijanse.

Na pitanje da li Makedonija treba da postane članica NATO, sedam godina nakon samita u Bukureštu, Stoltenberg je rekao da za sve odluke unutar Alijanse mora da postoji pristanak svih članica.

NATO vas i dalje podržava na putu ka članstvu i to smo ponovili i na samitu u Velsu, prošle jeseni kada smo ukazali da se mora naći zajedničko riješenje za pitanje imena prije nego što Makedonija dobije pozivnicu. Zato pozivamo da se to riješi.

Ali kao što znate, NATO je organizacija koja funkcioniše na prinicipu konsenzusa i zbog toga trebamo konsenzus između 28 članica kako bi donijli odluku unutar Alijanse”, kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim.

Iz kabineta francuskog predsjednika Fransoa Olanda je rečeno da nijedna zemlja kandidat u ovom trenutku, uključujući Crnu Goru, ne ispunjava uslove za članstvo u NATO.

Bonus video: