Evropski parlament usvojio Rezoluciju o napretku Crne Gore za 2014. godinu

Kukan je kazao da je za pohvalu to što je Crna Gora jasno usklađena sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU
2 komentar(a)
Eduard Kukan, Foto: Savo Prelević
Eduard Kukan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.03.2015. 19:29h

Evropski parlament usvojio je Rezoluciju o napretku Crne Gore za 2014. godinu koju je sačinio izvjestilac za Crnu Goru Čarls Tanok.

Protiv rezolucije glasali su samo predstavnici UKip-a, desničarekse partije iz Velike Britanije.

Crna Gora je lider u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), a više pažnje treba da bude posvećeno napretku u vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i reformi pravosuđa, poručio je poslanik Evropskog parlamenta (EP), Eduard Kukan.

On je, tokom debate u EP o izvještajima o napretku Crne Gore, Srbije, Makedonije i Kosova, poručio da Crnu Goru treba ohrabriti da nastavi sa dobrim poslom.

Kukan je kazao da je za pohvalu to što je Crna Gora jasno usklađena sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU (CFSP) i što igra pozitivnu ulogu u regionu.

"Više pažnje treba da bude posvećeno napretku u vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i reformi pravosuđa, kao i jačanju uloge parlamenta u integracionom procesu. EU treba da nastavi da se zalaže za medijsko okruženje oslobođeno političkog uticaja“, poručio je Kukan.

On je ocijenio da je Srbija napredovala na planu reformi.

"I zbog toga pozivamo na otvaranje pregovaračkih poglavlja. Dalje reforme u oblastima vladavine prava su ključne: reforma pravosuđa i isticanje značaja nezavisnih tijela. Usklađivanje sa spoljnom politikom EU je važno, naročito kad su u pitanju odnosi sa Rusijom“, kazao je Kukan.

Prema njegovim riječima, posljedice neuspješnih ekonomskih i socijalnih reformi na Kosovu su teške moraju biti tretirane bez daljih prepreka. „Takođe, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je od velikog značaja“.

"Podrazumijeva se da dijalog između Beograda i Prištine iz Brisela pažljivo prate i da je važan za regionalnu stabilnost. Sprovođenje sporazuma ostaje kamen temeljac dijaloga. Bez implementacije, nema stvarnog napretka“, poručio je Kukan.

On je kazao da je godinama podržavao Makedoniju u ambiciji da otvori pristupne pregovore. „Ipak, prilično sam uznemiren kada vidim nedavnu političku situaciju, jer zasjenjuje napredak napravljen tokom proteklih godina“.

Šuica: Ohrabrujuća odluka

Hrvatska predstavnica Dubravka Šuica kazala je da ohrabruje činjenica da je u tekst Rezolucije ipak uvršten apel Društva logoraša srpskih i crnogorskih koncentracijskih logora iz Dubrovnika za adekvatnim i pravičnim obeštećenjem hrvatskih logoraša u Crnoj Gori, ali i sukcesija objekata bivše JNA.

Šuica je izrazila zadovoljstvo jer su svi amandmani hrvatske delegacije uvršteni u tekst Rezolucije, bilo kao kompromisni ili samostalni.

"U cilju očuvanja dobrosusjedskih odnosa i dalje ćemo ustrajati na rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja sa Crnom Gorom i to u ranoj fazi pristupnih pregovora s EU, kako između ostaloga stoji u Rezoluciji. Posebno naglašavam poziv Europskog parlamenta koji će biti upućen Crnoj Gori na brzo i učinkovito rješavanje graničnih pitanja, a ovdje posebno ističem granicu na Prevlaci", poručila je Šuica, inače funkcionerka HDZ-a.

Bonus video: