Pokret za neutralnost o Olandovom pojašnjenju: Uzalud vam trud tumači

"Time su svoju izuzetnu nekredibilnost demonstrirali mnogi marionetski instalirani politikanati, koji, prethodno manje ili više namirenih džepova, streme ratnim avanturama, pod mentorstvom zapadne vojne mašinerije tvrdeći da je poziv za članstvo u alijansu više nego izvjestan"
69 pregleda 16 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.03.2015. 10:16h

Napokon je svima jasno da su sva propagandna tumačenja nedavne izjave francuskog predsjednika Fransoa Olanda sračunato promašena, a da su autori istih, nakon pojašnjenja iz kabineta prvog čovjeka francuske, dobili svojevrsni šamar koji bi ih trebao vratiti u realnost i staviti im do znanja da njihov modus operandi ne funkcioniše, saopštio je Ivo Pean, koordinator za Tivat Pokreta za neutralnost Crne Gore.

"Time su svoju izuzetnu nekredibilnost demonstrirali mnogi marionetski instalirani politikanati, koji, prethodno manje ili više namirenih džepova, streme ratnim avanturama, pod mentorstvom zapadne vojne mašinerije tvrdeći da je poziv za članstvo u alijansu više nego izvjestan.

Počevši od tragikomičnih izjava i ponašanja nacionalnog koordinatora za NATO Veska Garčevića, preko pojdinaca iz nevladinog sektora i pojedinih “eksperata”, do istupa njemačke ambasadorke koja je pokušala tumačiti ulogu francuske koleginice, kazavši, doslovce, da Oland nije mislio ono što je, sada vidimo, mislio. Sve to, očigledno, na sreću građana Crne Gore koji većinski ne žele u NATO, nije urodilo plodom", stoji u saopštenju..

Pean je kazao da bi minimum javne odgovornosti, nakon "ove bjesomučne kampanje", zahtijevao izvinjenje od pomenutih, naročito od ambasadorke Gudrun Štajnaker koja je, kako navodi, napravila svojevrsni diplomatski skandal.

"Sada, dakle, nema dileme: Francuski predsjednik je, nakon nedavno održanog trilateralnog sastanka u Minsku, stavio neformalni veto na dalje proširenje NATO saveza i taj njegov potez Pokret za neutralnost Crne Gore doživljava kao racionalno rješenje koje vodi u pravcu sprječavanja požara, koji je zahvatio istok Ukrajine, požara koji bi u svakom slučaju širenjem saveza bio razbuktan i prijetio da se proširi.

Na koncu, Pokret za neutralnost svima navedenima, i drugima, koji su iz propagandnih razloga pogrešno interpretirali Olandovu izjavu, želi da preporuči poznatu pjesmu, za ovu priliku nešto modifikovanog naziva: “Uzalud vam trud tumači”, zaključio je Pean u saopštenju.

Bonus video: