Zenka: Albanci da prekinu razgovore sa Vladom dok ona ne ispuni obećanja

Zenka tvrdi da su lokalni ulcinjski moćnici uspjeli da zaštite vikendaše jer sve naplaćuju od mještana
15 komentar(a)
Mehmet Zenka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Mehmet Zenka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.03.2015. 16:12h

Lider Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka poručio je da albanske partije u Crnoj Gori ne bi trebalo više da ulaze u bilo kakve razgovore sa Vladom dok ne dođe do realizacije ranije postignutih dogovora. On je ocijenio da su prošli svi rokovi i da je došlo vrijeme da Vlada ispuni obećanje oko Opštine Tuzi u Malesiji.

"Nema više vremena za improvizaciju i dalja obećanja. Tuzi moraju dobiti punopravnu opštinu u što kraćem roku", kazao je Zenka na konferenciji za novinare.

Ocijenio je i da Vlada mora posvetiti posebnu pažnju trajnom rješenju albanskog pitanja u Crnoj Gori.

"Osim Tuzi, tu su neriješena pitanja sa zagarantovanim mandatima u republičkoj Skupštini, Morskim Dobrom, proporcionalnom zastupljenošću na svim nivoima, decentralizacijom..." naveo je Zenka šta očekuje od Vlade. On traži i da Vlada nađe rješenje za radnike solane i hotela Otrant kao što je to uradila u sličnim situacijama u nekim drugim gradovima.

On je pitao istražne i policijske organe šta za krajnji cilj imaju višegodišnje i učestale istrage o radu ulcinjske lokalne uprave.

"Borba protiv korupcije ili prikupljanje koruptivnih elemenata kako bi se pojedini lokalni funkcioineri držali u šaci", pitao je Zenka i pozvao tužilaštvo i policiju da izađu sa konkretnim optužnicama ili da prestanu sa kontrolama i puste činovnike da rade svoj posao a ne da prikupljaju materijale za njih.

Osvrćući se na aktuelnu ulcinjsku vlast koju je nazvao prodavci magle i „koja ne vlada jednu nego tri godine“, on je kazao da je ona pokazala elementarno političko neznanje.

"Ne samo da su ostavili Albance bez ministra u Vladi nego danima već javnost zasmijavaju prepucavanjima oko podjele mandata albanskih poslanika. Prodavci magle očekuju od Vlade da ispuni obećanja data Albancima a sa druge strane nijesu u stanju da održe besu datu jedni drugima", kazao je Zenka.

Podsjetio je da u poslednje tri godine lokalna vlast nije uradila ništa čime bi se podičila.

"Valdanos su pomenuli tri puta a rekli su da će se maksimalno angažovati na rješavanju tog problema baš kao i Morsko Dobro gdje imaju predsjednika UO", naglasio je Zenka.

Valdanos

Tvrdi da su lokalni moćnici uspjeli da zaštite vikendaše jer sve naplaćuju od mještana.

"Poražavajuća je činjenica da 7 hiljada kuća u Štoju i hiljadu u Kručama godišnje plaća samo 28 hiljada eura za održavanje čistoće a 4 hiljade kuća u gradu čak 600 hiljada", kazao je Zenka.

Bonus video: