Koprivica: Uključiti građane u proces odlučivanja o NATO integracijama

rojekat, u kojem učestvuje i lokalna nevladina organizacija Spona, podržavaju i neformalna građanska udruženja iz Berana, Pljevlja i Bijelog Polja, gdje su organizovane ključne aktivnosti projekta
2 komentar(a)
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 10.03.2015. 10:21h

Članstvo u NATO-u je korisno jer se unapređuju demokratski principi, državna bezbjednost i integracija u Evropsku uniju (EU), ocijenili su sagovornici SETimes.

Sagovornici iz nevladine organizacije Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) predstavili su projekat „Potreba odgovornog, transparentnog i otvorenog izbora - izbora NATO“, sa ciljem da se unaprijedi svijest u Crnoj Gori oko prednosti članstva u NATO-u.

Projekat, u kojem učestvuje i lokalna nevladina organizacija Spona, podržavaju i neformalna građanska udruženja iz Berana, Pljevlja i Bijelog Polja, gdje su organizovane ključne aktivnosti projekta.

„Cilj projekta je podizanje građanske obaviještenosti o aktivnijem uključivanju u proces odlučivanja o NATO integracijama Crne Gore, na temelju objektivnih, jasnih, razumljivih i preciznih stavova za i protiv članstva“, rekla je menadžerka projekata, Danijela Vujošević, prenosi SETimes.

Ona je dodala da građanske asocijacije igraju ključnu ulogu u jačanju aktivizma na tom polju jer su stvorile platformu aktivnosti koja sadrži ključne principe za promovisanje značaja članstva u NATO-u.

„Ova javna kampanja je drugačija -- aktivni sudionici debate su obični građani, čime je akcentovan značaj građanskog aktivizma u procesu evroatlantske integracije. Kampanja je uključivala i anonimno anketiranje građana na temu stepena informisanosti lokalnog stanovništva o NATO-u“, objasnila je Vujošević.

Prema njenim riječima, istraživanje je pokazalo da građani nemaju dovoljno informacija o tome šta članstvo u NATO-u znači za njihovu zajednicu.

„Prednosti članstva u NATO-u za građane Crne Gore su vojne, geopolitičke i humanitarne“, rekao je izvršni direktor CEDEM-a, Nenad Koprivica.

„Vrlo je važno upoznati građane sa svim tim aspektima i razviti mehanizme za njihovo uključivanje u proces odlučivanja o NATO integracijama, bez obzira da li će odluka biti donijeta referendumom ili u parlamentu“, ocijenio je on.

Koprivica je kazao da je neophodno informisati građane da je uspeh procesa integracije u NATO važan za integraciju u EU, s obzirom na to da su u pitanju isti interesi i jačanje bezbjednosti i razvoja Evrope.

„Iako se pridruživanje EU i NATO-u razlikuju po misiji, obimu i sadržaju, oni imaju zajednički cilj, a to je podrška reformskim procesima.

Priprema za članstvo u NATO može imati jaku sinergiju sa pripremama za članstvo u EU, jer se ta dva procesa fokusiraju na snažne političke kriterijume, uključujući demokratiju i vladavinu prava“, objasnio je Koprivica.

On je dodao da je integracija Crne Gore u NATO korisna i za odnose sa državama u regionu.

„Kada govorimo o bivšim socijalističkim državama, poput Crne Gore, moramo napraviti paralelu sa državama jugoistočne Evrope koje su postale članice NATO i EU“, kazao Korpivica.

Bilo je, kako je naveo, neophodno da se prvo transformišu u bezbjednosnoj ravni da bi mogle postati članice EU.

“U tim državama članstvo u NATO i EU je percipirano kao povratak Evropi, raskidanje sa prošlošću, dijeljenje demokratskih vrijednosti i ideala, usvajanje načela tržišne ekonomije i privrednog razvoja. Priključenje NATO-u je prilika da se iskoriste ponuđeni kapaciteti i resursi“, rekao je Koprivica.

Građanin Crne Gore, Dejan Ćorac, kazao je da je članstvo u NATO-u jedina dugoročna garancija bezbjednosti, ekonomskog razvoja i razvoja Crne Gore kao evropske države.

„Izuzetno je važno da Crna Gora što prije postane članica NATO-a. Crna Gora kao država sa skromnim budžetom jedino u okviru NATO-a može efikasno odgovoriti na buduće izazove kao što su organizovani kriminal, terorizam, sajber kriminal i prirodne katastrofe“, rekao je Ćorac.

On je dodao da su članstvo u NATO-u i EU imperativ za održanje nezavisnosti i državnosti Crne Gore.

„NATO se zalaže za iste vrijednosti i principe koje ima EU, tako da ulaskom u NATO Crna Gora pravi važan korak ka članstvu u Uniji“, rekao je on.

Bonus video: