Račun se vodio kao "Milena": Pristup imali i Sveto i Miloš

Takođe je navedena adresa Đorđine Marović u Budvi, njen broj pasoša i mobilnog telefona
339 pregleda 145 komentar(a)
Milo Đukanović, Lidija Đukanović, Đorđina Marović, Sveto Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milo Đukanović, Lidija Đukanović, Đorđina Marović, Sveto Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.03.2015. 10:39h

Provjera tajnog računa porodice Marović na kojem se u švajcarskoj HSBC banci nalazilo 3,8 miliona dolara veliki je test za VDT Ivicu Stankovića koji je ranije najavio da neće strahovati od političkih moćnika.

To u godini, kada se očekuju rezultati u borbi protiv korupcije na visokom nivou, od Stankovića traže opozicionari i MANS, koji je dokaze o računu Marovića juče dostavio VDT-u. “Vijestima” je u Tužilaštvu potvrđeno da su pred kraj radnog vremena dobili prijavu, ali da Stanković nije stigao da je pogleda.

Marović je juče izbjegao da direktno potvrdi ili demantuje da je njegova supruga Đorđina imala 3,8 miliona dolara 2006/2007. godine u švajcarskom ogranku banke HSBC, kako to pokazuju dokumenti u posjedu međunarodne grupe novinara. Faksimil koji su objavili OCCRP i MANS pokazuje i da su pristup računu imali Marović i njegov sin Miloš. Na faksimilu računa se vidi da je otvoren februara 1998, da se do februara 2005. zvao “Milena”, kako je ime Marovićevoj kćerki. Takođe je navedena adresa Đorđine Marović u Budvi, njen broj pasoša i mobilnog telefona.

MANS je juče saopštio da postoji osnovana sumnja da je novac na tajnom računu stečen nezakonito, jer prihodi i nekretnine Marovića ne ukazuju da je mogao biti legalan. Potpredsjednik DPS je bio dužan da prijavi svaku promjenu u prihodima ili imovini veću od pet hiljada eura, što on, sudeći po imovinskom kartonu, nije činio.

Predsjednik Komisije za sprječavanje konflikta interesa Slobodan Leković juče je rekao da ne zna ništa o računu u švajcarskoj banci, da još nije vidio štampu, izražavajući nadu da će dobiti pisanu prijavu.

Pošto se iz izvoda ne može zaključiti odakle je novac stizao i gdje je završio, direktorica MANS-a Vanja Ćalović traži od VDT-a da ispita sve transakcije preko računa. Ona tvrdi da je iz Marovićevog reagovanja jasno da nema namjeru da sarađuje sa Tužilaštvom već da “pokušava da se sakrije iza prazne demagogije i uvreda, kao što je radio i u slučaju 'Zavala'”.

Poslanici SNP-a i DF Aleksandar Damjanović i Predrag Bulatović iznijeli su sumnju da sve ovo može imati veze sa kongresom DPS, koji se juče nije oglašavao zbog ozbiljnih sumnji na račun svog potpredsjednika. Bulatović tvrdi da je “Zavala” takođe plasirana uoči kongresa DPS, nakon koje je Marović bio relativno politički marginalizovan i odstranjen kao protivkandidat Mila Đukanovića.

Kako to rade Francuzi, Belgijanci, Britanci...

Švajcarski tužioci otvorili su istragu protiv HSBC banke, čije su prostorije pretresane u potrazi za dokazima o pranju para. HSBC, koja je na tajnim računima čuvala novac klijenata koji su na taj način izbjegavali i plaćanje poreza, suočena je sa krivičnom istragom u Francuskoj, Belgiji i Argentini. Mnoge zemlje su najavile istrage protiv banke ili njenih klijenata.

S druge strane, 1,36 milijardi dolara poreza vlasnici računa su uplatili u budžete pojedinih zemalja od 2010. kada je Francuska podijelila podatke, dobijene od zviždača iz HSBC banke, sa nekima od njih. Međutim, SAD koje su se nagodile sa bankom za 1,9 milijardi dolara, sada razmatraju raskidanje nagodbe i otvaranje postupka protiv nje, objavili su mediji.

Afera “Swiss leaks” izazvala je buru reakcija u svijetu, pa je premijer Britanije Dejvid Kameron bio prisiljen da brani to što je Stivena Grina, bivšeg čelnika HSBC grupe postavio za ministra trgovine. Opozicija u Britaniji tražila je takozvano “hitno pitanje”, odnosno da im zvaničnici vlade odmah odgovaraju na pitanja o slučaju.

Belgija je zaprijetila izdavanjem međunarodnog naloga za hapšenje direktora grupe HSBC jer nisu sarađivali.

Danska vlada je bila snažno kritikovana nakon što je priznala da nije smatrala da je neophodno tražiti dokumenta od francuske vlade. Norveška poreska uprava obećala je da će od francuskih vlasti tražiti podatke koji se odnose na Norvešku. Ministar finansija Indije objavio je da će vlasti ispitati sva nova imena.

Eto zašto EK traži kazne za nezakonito bogaćenje

Predsjednici Odbora za antikorupciju i za ekonomiju Predrag Bulatović (DF) i Aleksandar Damjanović (SNP) izrazili su nadu da će ove godine biti kriminalizovano nezakonito bogaćenje funkcionera, što je zahtjev Brisela.

”Ovaj slučaj pokazao je da je potrebno dokazivanje kako je neko stekao imovinu i da li je platio porez“, rekao je Damjanović. Bulatović kaže da je Vlada u antikorupcionim zakonima to izbjegla:”Da postoji politička volja bile bi procesuirane i neke druge ličnosti koje su evidentno učestvovale u djelima visoke korupcije”.

Bulatović kaže da je Marovićeva “najava tužbi bačena rukavica Tužilaštvu, Komisiji za konflikt interesa i drugim organima da hitno reaguju. Javnost zaslužuje da se ovo ne odugovlači kad je Marović osporio navode,” kaže Bulatović.

Miloš Konatar (GP) takođe očekuje hitnu reakiciju tužioca i kriminalizovanje nezakonitog bogaćenja.

Bonus video: