Mugoša presedan u diplomatiji

Ponovno razmatranje se, kako je rekao, radi samo kada postoje ozbiljni razlozi - negativne političke, sigurnosne ili sudske evidencije o neprijateljskom ili neprimjerenom djelovanju ličnosti koja se predlaže
117 pregleda 34 komentar(a)
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.03.2015. 06:54h

Bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac ocijenio je da su najave slovenačkog Ministarstva vanjskih poslova da će ponovo razmatrati kandidaturu Miomira Mugoše za ambasadora u toj zemlji neustaljena diplomatska praksa.

To se, kako je rekao, radi samo kada postoje ozbiljni razlozi - negativne političke, sigurnosne ili sudske evidencije o neprijateljskom ili neprimjerenom djelovanju ličnosti koja se predlaže.

Šef slovenačke diplomatije Karl Erjavec kazao je da će to ministarstvo još jednom razmotriti zahtjev Crne Gore da Mugoša bude ambasador u Sloveniji. Erjavc je rekao da nije bio upoznat sa medijskim navodima o Mugošinoj povezanosti sa koruptivnim aferama i slučajem napada na novinare “Vijesti”.

Lukovac je "Vijestima" rekao da je, ukoliko nije u pitanju nesporazum, preispitivanje već datog agremana, sa mogućnošću njegovog povlačenja i opoziva - nešto što je potpuno neuobičajeno u diplomatskoj praksi. "I nešto što ni Bečka konvencija o diplomatskim odnosima, ne predviđa ili reguliše. Država akreditacije na takav se korak odlučuje, uglavnom, samo u slučaju kada postoje ozbiljni razlozi i negativne političke, sigurnosne ili sudske evidencije o neprijateljskom ili neprimjerenom djelovanju ličnosti koja se predlaže prema državi akreditacije" rekao je Lukovac.

On je dodao da je pravilo da se agreman daje u dobroj vjeri u prijateljske namjere države koja predlaže i ne ulazi se u njene kriterijume za odabir kandidata.

"Ukoliko bi došlo do povlačenja i opoziva već izdatog agremana, to bi stvorilo izvjesnu krizu i opteretilo inače prijateljske odnose između naše dvije države. Nadam se da će ovo pitanje biti ubrzo razjašnjeno i prevaziđeno i da neće otvoriti krizu u odnosima Crne Gore i Slovenije" zaključio je Lukovac.

Slovenački mediji prethodnih dana pisali su kako je Slovenija dala zeleno svjetlo ambasadoru batinašu poznatom po napadu na novinare i povezanom sa korupcijom i nizom afera, nazivajući ga “skandal majstorom”.

Bonus video: