Grupa poslanika predložila Zakon o zaštiti ćiriličnog pisma

Oni ističu da ne postoje ni istorijski, ni kulturni, ni estetski, ni ligvinistički, ni vjerski, ni tehničko-tehnološki razlozi za napuštanje ćirilice
11 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.03.2015. 13:03h

Grupa poslanika crnogorskog parlamenta predložila je zakon o zaštiti ćiriličnog pisma, navodeći da ne postiji nijedan razlog za napuštanja ćirilice koja je, kako se navedi u obrazloženju, ostala jedna od osnovnih odrednica našeg identiteta.

Zakon su predložili poslanici Neven Gošović, Aleksandar Damjanović, Radovan Asanović i Novica Stanić.

Oni ističu da ne postoje ni istorijski, ni kulturni, ni estetski, ni ligvinistički, ni vjerski, ni tehničko-tehnološki razlozi za napuštanje ćirilice.

"Njeno napuštanje znači prekid sa našim kulturnim i duhovnim identitetom, odnosno odricanje od svog kulturnog nasleđa", smatraju ovi poslanici.

Podsjeća se na ustavnu odredbu o ravnopravnosti ćirilice i latinice i ocjenjuje da ćirilica u Crnoj Gori nema taj status.

"U kratkom vremenu, posebno nakon donošenja Ustava Crne Gore, 2007. godine, svi javni natpisi, nazivi ustanova, institucija, škola, putokaza, ulica - ispisani su latinicom. Na latinici se vode i sva državna administracija i korespodencija, uz potpuno zapostavljanje ćiriličnog pisma", kaže se u zakonskom obrazloženju.

Upozorava se da ukoliko bi se nastavio ovaj trend ćirilice nestalo sa ovog prostora.

"To bi bio ne samo nedopustiv diskriminatorski čin prema onom dijelu ovdašnjeg stanovništva koji to pismo doživljava kao jedan od najvažnijih činilaca svog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i duhovnog identiteta, nego i nezapamćeno anticivilizacijsko

Bonus video: