Banac o proširenju NATO: Francuska se neće pitati

Banac smatra da je za balkanske države nemoguće balansiranje između Rusije i SAD
56 pregleda 15 komentar(a)
Ivo Banac (Novina)
Ivo Banac (Novina)
Ažurirano: 09.03.2015. 06:56h

Francuska nema toliko uticaja da spriječi ulazak Crne Gore u NATO, jer će o pozivu u Alijansu, prije svih, odlučivati SAD, izjavio je Ivo Banac, profesor na američkom Univerzitetu Jejl. Banac je ocjenio da su države zapadne Evrope sklone kompromisu kada je u pitanju proširenje.

“Sve zavisi od toga koliko uticaja ima francuski predsjednik (Fransoa Oland), a ja mislim da ga nema do te mjere da bi mogao spriječiti poziv Crnoj Gori, eventualno čak i Gruziji. Možda Gruziji, prije nego Crnoj Gori”, izjavio je Banac radiju “Slobodna Evropa”, komentarišući Olandovu izjavu da treba privremeno obustaviti širenje NATO-a. “Mislim da u ovom pitanju Francuska neće odlučivati. Mislim da će tu glavnu ulogu ipak imati SAD, u posve novom kontekstu odnosa na istoku Evrope. Premda, ima snaga u zapadnoj Evropi koje su sklonije nekom kompromisu vezanom uz cijelo pitanje širenja prema istoku, ali ja mislim da jednako tako ima dovoljno snaga koje znaju da je ovo trenutak kada se zapravo stvara jedan novi front upravo na evropskom kontinentu”.

Komentarišući izjavu američkog državnog sekretara Džona Kerija da se pojedine zemlje, među kojima i Crna Gora i Srbija, nalaze na “liniji vatre” kada su u pitanju odnosi SAD i Rusije, Banac je kazao da su SAD proteklih godina bile pasivne, ali da je kriza u Ukrajini sve promijenila.

“Upravo Kerijeva izjava govori o tome da, ne samo da su ove zemlje na frontu, nego se unutar svake od tih zemalja zapravo događa jedan veliki sukob između proruskih i protivruskih interesa. Može se to reći za doista sve zemlje u ovom dijelu svijeta. U Srbiji se vodi jedna žestoka bitka, u BiH je to još izrazitije. Imamo čudnu situaciju u Makedoniji. I još čudniju, što se Grčke tiče”.

Balansiranje je nemoguće

Banac smatra da je za balkanske države nemoguće balansiranje između Rusije i SAD.

“Možete na takav način balansirati neko vrijeme, ali i sami vidite do koje mjere je sve vezano uz spoljnu politiku Srbije u ovom trenutku krajnje kontraverzno. Teško će se moći održati neutralnost, ne kažem u svakoj zemlji, ali tamo gdje su odnosi na neki način vezani uz neke šire pomake, mislim da će to biti gotovo nemoguće”.

Bonus video: