Prva do šefa DPS-a: Ćatović "puca" na Lukšićevo mjesto

Teatralno podnošenje ostavke Maje Ćatović posljedica je njenih naraslih političkih ambicija
416 pregleda 32 komentar(a)
Maja Ćatović, Milo Đukanović, Foto: Ivana Komnenić
Maja Ćatović, Milo Đukanović, Foto: Ivana Komnenić
Ažurirano: 07.03.2015. 17:41h

Previranja u kotorskom odboru DPS-a, koja su kulminirala prošlonedjeljnim teatralnim podnošenjem ostavke bivše gradonačelnice Marije Maje Ćatović na funkciju člana Izvršnog odbora OO DPS Kotor, rezultat su njenih naraslih političkih ambicija, ali i nastavka pritiska iz Podgorice da se proda jedini još preostali vrijedni resurs tog grada - „Luka Kotor“.

„Marija Ćatović namjerava da postane potpredsjednica DPS-a, gdje će uskoro biti upražnjena potpredsjednička mjesta Igora Lukšića, koji je najavio da se neće više kandidovati, te pokojnog Željka Šturanovića. Vjerovatno zato i insistira na priči o prodaji Luke, koja odgovara nekome u Podgorici, ali ne i nama u Kotoru”, rekao je izvor „Vijesti“.

Maja Ćatović je i dalje pod pritiskom iz Podgorice da se proda preduzeće Luka Kotor

Dobro upućeni sagovornik u dešavanja u kotorskom DPS-u kaže da je u toku pozicioniranje glavnih aktera pred aktuelne lokalne partijske izbore i kongres vladajuće stranke.

Opština Kotor većinski je vlasnik preduzeća „Luka Kotor“, za koju Ćatovićeva već duže vrijeme govori da je treba privatizovati, iznoseći pritom niz kritika na račun menadžmenta te firme u kojem sjede njene partijske kolege Nikola Konjević, Borislav Kašćelan, Edita Starović i Nikola Dragomanović.

Zalaganje bivše gradonačelnice oko prodaje „Luke Kotor“ poklopilo se sa svojevremenom objavom informacije da je velika američka korporacija „Royal Caribbean“ iskazala interesovanje da uđe u vlasničku strukturu kotorske opštinske fime kojoj inače, u maju ove godine ističe koncesija za gazdovanje lukom podno zidina Starog grada. O tome je „Royal Caribbean“ poslao pismo namjera Vladi, ali se nakon protivljenja javnosti i menadžmenta „Luke Kotor“, priča o prodaji te firme zaustavila. „Royal Caribbean“je u međuvremenu sa njom ušao u partnerski odnos na projektima postavljanja bova za siguran privez megakruzera, te eventualnoj gradnji lifta do tvrđave San Đovani.

Kotorski parlament jednoglasno je odbio mogućnost prodaje luke i pozvao Vladu da joj dodijeli prioritetnu koncesiju, a Ćatovićeva nijednom, uprkos brojnim kritikama na njihov račun, nije zvanično inicirala opoziv predstavnika Opštine i partijskih kolega u UO Luke. Poslovni izvještaji “Luke Kotor“ redovno su prihvaćani na sjednicama lokalnog parlamenta, a Vlada je prošle godine u informaciji o toku i rezultatima turističke sezone 2014, pohvalila tu firmu.

“To je interna partijska stvar o kojoj razgovaramo na organima”

Menadžer Opštine Kotor i član IO OO DPS Srđan Dragomanović, čije je interno pismo rukovodstvu stranke o propustima u radu Ćatovićeve dok je bila gradonačelnica iniciralo sjednicu IO na kojoj će Ćatovićeva podnijela ostavku, nije želio da javno iznosi što je u njemu napisano.

„To je interna partijska stvar o kojoj razgovaramo na organima stranke. Ja moje odnose sa stranačkim kolegama neću riješavati preko medija“, kazao je Dragomanović „Vijestima“.

Nakon što je prvi telefonski razgovor prekinula jer je „bila na ručku“, Ćatovićeva više nije odgovarala na pozive „Vijesti“. Slično je uradio i predsjednik OO DPS Borislav Kašćelan koji je prvo „bio na sastanku“, a potom isključio telefon.

Sada nema funkciju, ali ne odustaje

„Ćatovićeva više nije gradonačelnica, ali i dalje gura priču o prodaji Luke za koju nema podršku u OO DPS. Istovremeno, podnošenjem ostavke u IO, ona pokušava napraviti otklon od kotorskog odbora za koji preko bliskih medija – prvenstveno Skala radija i 'Informera', plasira priču da su je sabotirali i ometali u boljem vođenju grada“, kaže sagovornik „Vijesti“.

Sagovornik je naglasio da posljednji potez Ćatovićeve „zapravo ništa ne znači, jer IO praktično više i ne postoji od momenta donošenja odluke o izborima unutar partije na svim nivoma“.

Bonus video: