LP: Podrška naknadama za majke koje rode troje i više djece

Izmjenama je predviđeno da zaposlene žene koje rode troje i više djece i roditelji njegovatelji djece sa posebnim potrebama imaju pravo na materijalne naknade
57 pregleda 3 komentar(a)
majke_1, Foto: SHUTTERSTOCK
majke_1, Foto: SHUTTERSTOCK
Ažurirano: 06.03.2015. 11:49h

Liberalna partija (LP) od 2013. godine zalaže se da majke sa troje i više djece i najmanje 15 godina radnog staža imaju pravo na materijalne naknade, i podržava dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, koje je predložio poslanik Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović. Izmjenama je predviđeno da zaposlene žene koje rode troje i više djece i roditelji njegovatelji djece sa posebnim potrebama imaju pravo na materijalne naknade.

Predviđeno je i da bi zaposlena žena koja rodi troje ili više djece, imala pravo na doživotnu mjesečnu naknadu od 70 odsto prosječne neto zarade u Crnoj Gori, ostvarene u godini koja prethodi onoj kada je ostvareno to pravo. LP, kako su saopštili, raduje činjenica da ideje i konkretne inicijative te stranke dobijaju podršku u sve više političkih subjekata, u vladajućoj koaliciji i u opozicionim partijama. "Zato sa zadovoljstvom gledamo na predlog izmjena Zakona koje je Damjanović najavio a koji se odnosi na socijalne naknade za majke sa troje i više djece i najmanje 15 godina radnog staža", kaže se u saopštenju LP-a.

Liberali se, kako podsjećaju, se od 2013. godine zalažu za socijalne naknade majkama sa troje i više djece i najmanje 15 godina radnog staža. U LP tvrde da su u tom periodu promovisali te ideje i kroz više akcija na terenu i u komunikaciji sa građanima predstavljali šta je suština projekta nacionalnih penzija, odnosno novčanih nadokanada za majke sa troje i više djece Kako tvrde, često su bili neutemeljeno osporavani pokušajima da se ta ideja predstavi kao nešto što će dovesti do problema u budžetu i fondu PIO.

"Vrijeme je pokazalo da smo bili u pravu i da je naše zalaganje za porodicu i njene vrijednosti na kraju dobilo podršku i kod drugih parlamentarnih partija, što će dodatno dati na značaju i ostvarivosti ovog projekta", kaže se u saopštenju. LP je, kako su kazali, u protekle dvije godine, skupila više od pet hiljada potpisa podrške građana koji su pozdravili njenu ideju i koji zajednički sa liberalima vjeruju u državu osnovne socijalne pravde koja će biti posebno senzibilna prema novim generacijam i porodicama koje odgajaju troje i više djece.

Bonus video: