Lange: Politika proširenja funkcioniše kada postoji odgovarajuća politička klima

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopšteno je da su predstavnici država članica EU izrazili interesovanje za nivo javne podrške za pristupanje Crne Gore EU, proces reforme javne uprave i razvoja ljudskih resursa, kao i budući položaj i konkurentnost crnogorske privrede na zajedničkom evropskom tržištu
0 komentar(a)
Dirk Lange, Foto: Savo Prelević
Dirk Lange, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.03.2015. 18:09h

Napredak postignut u Crnoj Gori dokaz je da politika proširenja funkcioniše onda kada postoji odgovarajuća politička klima, rekao je šef Odjeljenja za Crnu Goru u Evropskoj komisiji (EK) Dirk Lange.

Glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU), Aleksandar Andrija Pejović, održao je danas u Briselu neformalni sastanak s članovima Radne grupe za proširenje u Savjetu Evropske unije (KOELA) i predstavnicima EK.

Radnu grupu čine predstavnici država članica, koji neposrednim praćenjem i usmjeravanjem toka pregovaračkog procesa predstavljaju ključne saradnike Crne Gore u procesu pristupanja EU.

Lange je pohvalio dosadašnji napredak Crne Gore u pregovorima o pristupanju.

“Napredak postignut u Crnoj Gori je dokaz da politika proširenja funkcioniše onda kada postoji odgovarajuća politička klima. Crna Gora je veoma dobar primjer u ovom smislu,” rekao je on.

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopšteno je da su predstavnici država članica EU izrazili interesovanje za nivo javne podrške za pristupanje Crne Gore EU, proces reforme javne uprave i razvoja ljudskih resursa, kao i budući položaj i konkurentnost crnogorske privrede na zajedničkom evropskom tržištu.

Oni su pohvalili stabilan napredak u ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja EU i iznijeli očekivanje da će se u narednom periodu nastaviti s rezultatima u praksi.

U tom kontekstu prenijeli su podršku država članica za nastavak dobre dinamike pristupanja Crne Gore EU.

Na sastanku su razmijenjene informacije o toku pregovaračkog procesa, s fokusom na buduće aktivnosti u oblastima vladavine prava i ekonomskog upravljanja.

“Ambasador Pejović je upoznao sagovornike s ostvarenim napretkom, uz osvrt na šesnaest otvorenih pregovaračkih poglavlja. Takođe, pružio je presjek stanja u okviru ostalih pregovaračkih poglavlja istakavši unutrašnju spremnost Crne Gore za otvaranje još sedam poglavlja u ovoj godini”, kaže se u saopštenju.

U okviru teme posvećene vladavini prava, sumirani su zaključci nedavnog sastanka predstavnika Crne Gore i Evropske komisije u Podgorici i razmijenjena mišljenja o tome šta se postiglo inoviranjem akcionih planova za 23. i 24. poglavlje.

Pejović je istakao da poglavlja 23. i 24. predstavljaju srž pregovaračkog procesa, i u tom kontekstu, ostaju orijentir svih budućih aktivnosti u nastavku pristupanja Crne Gore EU.

On je informisao predstavnike država članica EU o realizaciji aktivnosti iz akcionih planova, istakavši da je zakonodavni dio planova skoro završen i da sada predstoji ostvarivanje daljeg napretka na terenu.

“U tom smislu, naglasio je da će ova godina biti posvećena ostvarivanju mjerljivih rezultata u praksi, a prije svega stvaranju neophodnih uslova za uspostavljanje i funkcionisanje budućeg Specijalnog državnog tužilaštva i Agencije za antikorupciju”, dodaje se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o ekonomsko mupravljanju, gdje su razmijenjena mišljenja o usvajanju prvog Ekonomskog plana reformi za period 2015- 2017.

Pejović je predstavio ekonomske pokazatelje istakavši da Crna Gora vodi fiskalnu politiku u pravcu smanjenja tekuće potrošnje i uz povećanje ulaganja u infrastrukturu.

Bonus video: