Komisija za spriječavanje sukoba interesa: Naložili 17 predloga za razrješenje

oš 27 dana imaju javni funkcioneri da prijave imovinu za prošlu godinu. Do sada je to uradila tek jedna trećina, odnosno njih blizu 1250. Nova komisija, kaže njen prvi čovjek, ima sve više posla, a nedovoljno kapaciteta
2 komentar(a)
Slobodan Leković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Slobodan Leković, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.03.2015. 18:59h

Nova komisija za spriječavanje sukoba interesa, za dva mjeseca funkcionisanja, naložila je 17 predloga za razrješenje sa javnih funkcija.

To je na skupštinskom Odboru za politički sistem saopštio njen prvi čovjek Slobodan Leković.

Iz opozicije, međutim, ukazuju da u praksi Komisija nema nikakve rezultate u borbi protiv korupcije na visokom nivou.

Saopšteno je i da još ima nedoumica kako da se sprovodi kontrola bankarskih računa funkcionera, sto je jedan od novih propisa u ovoj oblasti.

Još 27 dana imaju javni funkcioneri da prijave imovinu za prošlu godinu. Do sada je to uradila tek jedna trećina, odnosno njih blizu 1250. Nova komisija, kaže njen prvi čovjek, ima sve više posla, a nedovoljno kapaciteta.

"Jer sa novim zahtjevima, izmjenama, ograničenjima za javne funkcije, povećanjem broja javnih funkcionera morate imati i potpunu popunjenost pravilnika o sistematizaciji koji glasi na 17 službenika, a ne 10 koliko je sad", kazao je Slobodan Leković, predsjednik Komisije za spriječavanje sukoba interesa.

A i do sad, smatraju u opoziciji, nema efekata rada Komisije.

"Niti jedan konkretan slučaj visoke korupcije nije procesuiran u Crnoj Gori na osnovu rezultata rada ove Komisije do sada. Ako je ona prva karika u borbi protiv korupcije, ona svakako mora da snosi odgovornost", rekao je Vladislav Bojović iz Demokratskog fronta.

Bojović

"Za dva mjeseca tek nova komisija 17 javnih funkcionera i to, ja sad ne znam šta vam znači to visoka korupcija i visoki funkcioneri, mi imamo podjelu na državne i lokalne … 17 smo dostavili razrješenja sa javne funkcije", istakao je Leković.

"Pošto vam nije jasno šta je to visoka korupcija ja vas pozivam da vi to pitate predstavnike Brisela, Evropske unije", rekao je Bojović.

Prema novim propisima, javni funkcioneri mogu, ali ne moraju da se pisanim putem saglase da se mogu kontrolisati njihovi bankovni računi.

"Ko ima pravo uvida, da li samo vi u Komisiji, podrazumijeva se državni organi ako se pokrene neka istraga, ili i ako dam saglasnost da li imate pravo da nekom recimo mediju date mogućnost da ima taj uvid", kazala je Draginja Vuksanović iz SDP.

Vuksanović

Iz Komisije su objasnili da pravo uvida ima samo predsjednik Komisije i opunomoćeni član ako dođe do neke procedure. Ipak, prvi covjek komisije nije siguran.

"Neposredan uvid u bankanske račune u zemlji, piše i u inostranstvu, to je malo komplikovanije nego što se misli a dosta će biti problema i unutar zemlje, nema primjera u regionu – kako tehnički to izvesti", objasnio je Leković.

Nova komisija funkcionisace do januarta 2016., kada bi trebalo da se integrise u Agenciju za sprhecavanje korupcije.

Bonus video: