Vukčević na tapetu zbog slučaja Bošković: Nesavjestan rad ili progon sutkinje

Prema podacima Vrhovnog suda sudija po dvije godine nije uzimala predmete u rad, nije slala tužbe na izjašnjenje...
112 pregleda 12 komentar(a)
Sudski savjet, Foto: Zoran Đurić
Sudski savjet, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.03.2015. 18:29h

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić inicirala je kontrolno saslušanje predsjednika Mladena Vukčevića i članova Sudskog savjeta koje je birala Skupština, zbog slučaja sutkinje Privrednog suda Nataše Bošković, protiv koje se vodi disciplinski postupak zbog, kako se navodi u inicijativi, neurednog vršenja sudijske funkcije.

Jasavić u inicijativi predsjedniku Odbora za politički sistem Rifatu Rastoderu tvrdi da je sjednica Disciplinske komisije Sudskog savjeta javna, ali da medijima, kako su objavili, nije bio dozvoljeno prisustvo. S druge strane, Sudski savjet je juče, prema informacijama “Vijesti”, podsjetio sutkinju Bošković da dostavi pisani zahtjev za izuzeće predsjednika Mladena Vukčevića, koji je najavila na raspravi pred tim tijelom.

Nataša Bošković je ranije kažnjena umanjenjem zarade za 20 odsto, ali se žalila na tu odluku pa je u toku drugostepeni postupak. Naime, predsjednik Privrednog suda Blažo Jovanić je 26.septembra prošle godine Sudskom savjetu podnio zahtjev za disciplinsku mjeru zbog neurednog vršenja sudijske funkcije. On se pozvao na podatke iz kontrole Vrhovnog suda, prema kojima sudija po dvije godine nije uzimala predmete u rad, nije slala tužbe na izjašnjenje i slično.

Prema podacima Sudskog savjeta, ona je od 170 kontrolisanih predmeta na uvid sudijama Vrhovnog suda dala devet.

U pismu predsjednici Vrhovnog suda Vesni Medenici, Bošković je,prema informacijama “Vijesti”, navela da su predmeti traženi kada je imala suđenja.

Pred Sudskim savjetom Bošković je kazala da su slučajevi Privrednog suda “izuzetno složeni”, a da su “sudije takođe ljudi”, odnosno da su njihovi kapaciteti ograničeni. Ona je tvrdila da Blažo Jovanić kao predsjednik nema zakonskog osnova da kontroliše predmete.

Sudija Bošković je pred Sudskim savjetom saopštila i da je inicijativa Jovanića “lični obračun moćnog pojedinca.

Bošković nije željela “ da komentariše postupak koji je u toku”.

Ona je ranije vodila nekoliko privrednih sporova u kojima su okrivljeni dovođeni u vezu sa vrhom DPS-a.

Bonus video: