Šimomura: UNDP će nastaviti da intenzivno sarađuje sa Ministarstvom pravde

Marković je iskazao zadovoljstvo zbog budućeg trogodišnjeg partnerstva sa UNDP i na planu implementacije projekta jačanja efikasnosti pravosuđa u Crnoj Gori
0 komentar(a)
Duško Marković, Norimas Šimomura, Foto: Ministarstvo pravde
Duško Marković, Norimas Šimomura, Foto: Ministarstvo pravde
Ažurirano: 04.03.2015. 17:03h

Ujedinjene nacije kroz svoj Program za razvoj (UNDP) aktivno doprinose procesima napretka Crne Gore, što pokazuje niz uspješnih projekata u jačanju vladavine prava i reformi pravosuđa, saglasili su se ministar pravde Duško Marković i v.d. stalnog predstavnika UNDP, Norimasa Šimomura.

Na današnjem sastanku održanom u Vladi, Marković i Šimomura razgovarali su o projektu uvođenja sistema besplatne pravne pomoći u Crnoj Gori, koji je kroz rad kancelarija za pružanje pravne pomoći u svim crnogorskim sudovima omogućio da građani u stanju socijalne potrebe imaju nesmetan i efikasan pristup sudu u ostvarivanju svojih prava.

"Šimomura je kazao da će UNDP nastaviti da intenzivno sarađuje sa Ministarstvom kroz pružanje ekspertske i druge podrške u radu na podzakonskim aktima koji prositiču iz seta sistemskih zakona iz oblasti pravosuđa, implementaciji mjera iz Strategije reforme pravosuđa (2014-2018) kao i pri izradi softvera za evidenciju predmeta nove Agencije za sprječavanje korupcije", kaže se u saopštenju Ministarstva.

Marković je iskazao zadovoljstvo zbog budućeg trogodišnjeg partnerstva sa UNDP i na planu implementacije projekta jačanja efikasnosti pravosuđa u Crnoj Gori, kroz primjenu ICT tehnologija, gdje su Ministarstvu partneri i Vrhovni sud, Vrhovno državno tužilaštvo i Sudski savjet, a donator Vlada Norveške.

Krusti: Dobri odnosi Crne Gore Kipra dodatan podstek osnaživanju konkretnije podrške crnogorskim evrointegracionim ciljevima

Marković, koji je i potpredsjednik Vlade, razgovarao je danas sa ambasadorkom Kipra, Nafsikom Krusti.

"Dobri odnosi Crne Gore i Republike Kipar na političkom nivou dodatan su podstek osnaživanju konkretnije podrške Kipra crnogorskim evrointegracionim ciljevima, ali i produbljivanju saradnje na planu ekonomije dvije zemlje", rekla je Krusti.

Ona je pohvalila uspjeh koji je Crna Gora postigla na planu integracija u EU i NATO, naročito u dijelu usaglašavanja zakonodavstva u poglavljima 23 i 24 sa pravnom tekovinom Evropske unije i izgradnje i jačanja održivog institucionalnog okvira u čijoj je nadležnosti implementacija novih zakonodavnih rješenja.

"Marković je istakao da pregovarački pristup, koji je baziran na otvaranju najzahtjevnijih poglavlja u samom početku direktno doprinosi da reforme na nacionalnom nivou što prije doprinesu ostvarivanju spoljnopolitičkih prioriteta ali i poboljšanju standarda života građana, budući da jačanje vladavine prava i pravne sigurnosti jeste ključni preduslov ekonomske stabilnosti i prosperiteta", kaže se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o globalnim izazovima na planu bezbjednosti i očuvanju mira koji zahtijevaju zajednički i snažan odgovor.

"Istaknut je i značaj što skorije evropske integracije cijelog regiona Zapadnog Balkana", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: