OTKRIVAMO opštinu u kojoj se svaki treći dan asfaltira po jedan putni pravac

O predanosti lokalne vlasti najbolje govori činjenica da je za samo sedam dana asfaltirano pet dionica lokalnih puteva
80 pregleda 0 komentar(a)
Demokratska Crna Gora pr tekst, Foto: Opština Herceg Novi
Demokratska Crna Gora pr tekst, Foto: Opština Herceg Novi
Ažurirano: 28.09.2018. 06:58h

Gradska uprava u Herceg Novom, samo za posljednja tri mjeseca, realizovala je preko deset infrastrukturnih projekata i asfaltirala preko 30 putnih pravaca i javnih površina! Opština je postavila jasan zadatak - uređeni i asfaltirani putevi za sve Novljane, kako u gradskim, tako i u prigradskim naseljima, kako bi svi imali sređene prilaze svojim domovima.

O predanosti lokalne vlasti najbolje govori činjenica da je za samo sedam dana asfaltirano pet dionica lokalnih puteva! U pitanju su putni pravci u četiri mjesne zajednice, i to: Savini, Baošićima, Bijeloj i Mojdežu. Od posebnog značaja jeste i uređenje puta kroz Tijesni klanac, čime je nakon više decenija uređena dionica koji povezuje naselja Mojdež i Sutorina. Osim toga, asfaltirana je i glavna ulica u Bijeloj kod Mjesne zajednice, kao i put u naselju Žager. Takođe, asfaltirana je i Manastirska ulica na Savini. Nema sumnje da je hercegnovskoj opštini prioritet uređenje lokalnih puteva. U prilog tome govori i izvršena rekonstrukcija oštećenog dijela puta Ratiševina-Mojdež, ali i asfaltirani put kroz Novo mjesto na Gomili. Takođe, u Mjesnoj zajednici Prijevor, koja broji oko 40 domaćinstava, asfaltirano je pet lokacija, ukupne površine 1300 kvadratnih metara.

Za pomenute projekte putne infrastrukture izdvojeno je preko 400.000€.

SAZNAJTE KOJI PROJEKAT ĆE PROMOVISATI PRIRODNE LJEPOTE JADRANSKOG ZALEĐA

U podnožju Orjena, na površinu od 7.000 m² u bukovoj šumi, na 1100 m nadmorske visine, na Vrbanju, izgrađen je avanturistički park. Već sada je jasno da će prvi avanturistički park u Herceg Novom, ali i u Boki, umnogome doprinijeti turističkoj ponudi Grada sunca i mimoze, a posebno njegovog zaleđa. Nema sumnje da će privući, kako domaće, tako i strane ljubitelje adrenalinskih i avanturističkih sportova.

Avanturistički park na Vrbanju rezultat je projekta "Adriatic canyoning", čija je ukupna vrijednost 1.879.251 €. Pri tome, treba istaći da je opština Herceg Novi iz budežeta izdvojila 305.000 €, dok je preostali iznos od 1.597.363,59€ sufinansiran iz EU sredstava, odnosno 85% sredstava obezbijeđeno je putem Ugovora o bespovratnim sredstvima Evropske unije.

Sve posjetioce očekuje bogat i raznovrstan program na tri nivoa platformi. Tako će gornji dio sadržati 37 prepreka u vidu "mostova" između drveća. Prvi nivo će biti do 1,5-2m visine i predviđen je za početnike i obuku. Drugi nivo imaće visinu od 4 do 5m, dok će treći nivo imati 12 prepreka i to od 8 do 12m visine. Ujedno, posjetioci će moći da iskuse trim stazu, zip line dug 200 m, zip line za djecu dug 10 m. Kada je riječ o "mostovima" ljubitelji avanturizma imaće na raspolaganju nekoliko staza: žuta staza (za djecu od 4 godine, sa 10 elemenata, visok 1,80 m), narandžasta staza (visoka 1,5 m, za uzrast od 6 godina pa naviše, sa 10 elemenata), zelena staza (visoka od 1,5 – do 6 m, za uzrast od 8 godina, uz 11 elemenata) i plava staza (visoka od 6 m pa naviše za djecu od 10 godina pa nadalje).

Jedno je sigurno. Park na Vrbnju vremenom će postati omiljeno mjesto svih Novljana, kako najmlađih, tako i onih starijih. Sad samo treba biti strpljiv do 10. oktobra, kada se očekuje i zvanično otvaranje.

I U NAREDNOM PERIODU IZGRADNJE, MODERNIZACIJE I SANACIJE

Iz lokalne uprave u Herceg Novom saopštili su nam da će opština nastaviti sa projektima uređenja grada i u narednom periodu. Tako će po završetku turističke sezone u Igalu biti započeti radovi na popločavanju dionice Šetališta pet Danica od "Mimoze" do "Galeba". Pored toga, do Dana opštine Herceg Novi, 28. oktobra, biće završeno i asfaltiranje Lozničke ulice u Zelenici, kao i radovi na kanalizacionoj infrastrukturi, čime će novoizgrađena kanalizacija od Opačice do kluba penzionera postati funkcionalana na način što će biti spojena sa glavnim kolektorom na magistrali.

"Poseban interes Opštine je da prosto učinimo sva mjesta u našoj opštini dostupnim, prije svega uređenjem putne infrastrukture. Dostupnost je je vrlo bitna i što se tiče požara i ostalih elementarnih slučajeva, kojih posljednjih godina, svjedoci smo, ima sve više", rekla je Vesna Samardžić iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu.

Urađene sanacije, rekonstrukcije i modernizacije putne infrastrukture na teritoriji hercegnovske opštine, uz valorizaciju prirodnih potencijalia, najbolje svjedoče da se i u veoma kratkom roku istinskim zalaganjem, posvećenim i odgovornim radom može uraditi mnogo. Na ovaj način, opštinska vlast u Herceg Novom u značajnoj mjeri unaprijedila je kvalitet života građana.