"Blokiranje prijema novih članica u NATO je pobjeda Rusije"

74 pregleda 21 komentar(a)
Dobrilo Dedeić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dobrilo Dedeić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.03.2015. 11:20h

"Izvjesno blokiranje prijema novih članica u NATO značajna je spoljnopolitička pobjeda Rusije i samo u tom kontekstu treba posmatrati jučerašnji stav francuskog predsjednika Fransoa Olanda", smatraju u Srpskoj listi.

"Zagovornici ulaska Crne Gore u sjevernoatlantski savez moraju sagledati kako je Zapad koliko juče žrtvovao Krim bez koga Ukrajina nikada više neće biti značajna država. Političko je pravo hunte u Kijevu da ima antiruske stavove, ali danas skupo plaća cijenu neuvažavanja odlučnosti Moskve da zaštiti državne granice od 'opkoljavanja'' NATO pakta", navodi se u saopštenju Srpske liste, koje potpisuje njen predsjednik Dobrilo Dedeić.

Dedeić je kazao da "kada režim u Podgorici shvati da je spoljnopolitička koncepacija Crne Gore nebitna velikim silama i da je u vremenu kada dolazi do konačnog strateškog sukoba NATO-a i Ruske federacije značajno sačuvati interese i živote običnih ljudi, upravo to će biti garant bezbjednosti svih naših građana".

"Na isti način na koji je žrtvovao svoje prozapadne saveznike u Ukrajini koji su hrlili u NATO i Evropsku uniju, te su zbog evrounijatstva izazvali i građanski rat, Brisel i Vašington će žrtvovati svaku marionetu. To samo politički slijepci neće ili ne žele da znaju. Pojedinačne ekonomske veze članica NATO pakta ili Evropske unije sa Rusijom, važnije su, recimo Parizu, od učlanjenja Crne Gore koja je skinula gaće pred Vašingtonom. Od sramnog učešća u NATO operacijama u Avganistanu, preko još sramnijeg priznanja lažne države Kosovo, do isporuke ,,starog oružja'' u Irak pod patronatom glavne političke adrese koja nas zavađa sve u Crnoj Gori – ambasade SAD", kazao je on.

Zato je, kako je saopšteno, "Srpska lista zahvalna moćnoj pravoslavnoj Rusiji što je srpskom narodu u Crnoj Gori obezbijedila prvu pobjedu nakon referenduma o nezavisnosti 2006. godine".

"Sve ono što ne može strvina od parlamentarne opozicije, može sila koja je, nakon Boga, naš najveći saveznik. Jer – nema Srbina u Crnoj Gori koji podržava ulazak u NATO i nema Srbina, sem izdajnika, koji ne vjeruje u Rusiju. Zato, nije dovoljno biti crnogorski nacionalista sa proameričkom orijentacijom, važno je shvatiti da su ruski interesi u Crnoj Gori vječni. Rusija je zaslužna za opstanak elemenata državnosti Crne Gore kroz istoriju i crnogorsko okretanje ka Moskvi u ovom trenutku predstavljalo bi sagledavanje geopolitičke realnosti i suočavanje sa činjenicom da je duplo veći broj građana koji imaju proruske stavove od onih koji se zalažu za NATO integracije", navodi se u saopštenju i dodaje da "kao što Crna Gora brani svoje interese u Sutorini, tako i Rusija štiti svoje geopolitičke potrebe u maloj državi kojom su, između ostalih, vladali bezuslovni ruski saveznici: Petar Prvi i Petar Drugi Petrović Njegoš koji su stravično proklinjali sunarodnike nelojalne Rusiji".

Bonus video: