Milačić: Oland bio jasan - ne želi proširenje NATO saveza

Garčević koristi klasični propagandni trik kada kaže da su “kontaktirali i jedan broj naših partnera čije je mišljenje podudarno sa ovim"
18 komentar(a)
Franso Oland, Foto: Reuters
Franso Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2015. 10:37h

Najnovijom izjavom francuskog predjsednika Fransoa Olanda da se Pariz zаlаžе zа privrеmеnо оbustаvlјаnjе širеnjа NATO, udaren je - nakon nestizanja poziva za crnogorsko članstvo sa jesenjeg samita u Velsu - još jedan šamar domaćim atlantističkim propagandistima u vrhu režima, poručio je Marko Milačić ispred Pokreta za neutralnost.

"Imajući u vidu trenutnu geo-političku situaciju, prije svega dešavanja u Ukrajini, ne čudi Olandov stav. Prvi čovjek Francuske ovom izjavom, ali i nekim ranijim – kao što je ona izrečena neposredno prije napada na redakciju lista “Šarli Ebdo”, kada je doveo u pitanje svrsishodnost sankcija uvedenih Rusiji - pokazuje svijest da je vašingtonski plan o žestokom sukoboljavanju sa, prije svega – Rusijom, poguban po Evropu. U tom kontekstu treba čitati i jučerašnju izjavu, naročito imajući u vidu tajming: izrečena je nedugo nakon što se Oland, u pratnji Merkelove, sreo sa Vladimirom Putinom, u Minsku", kazao je Milačić.

Milačić je ukazao na još jednu činjenicu, koja se, kako kaže, nedovoljno ističe.

"Rekao je da zvanični Pariz “pridаје vеliki znаčај usаglаšеnоsti izmеđu djеlоvаnjа NATO-a i stvаrаnjа јеdinstvеnоg sistеmа оdbrаnе Еvrоpskе uniје“. Dakle, pomenuo je, veoma indikativno, građenje evropskog sistеmа оdbrаnе, što je već, u zapadnim medijima pod kontrolom NATO lagera, primijećeno kao doza odstupanja od “zajedničke stvari”, atlantističke cosa nostre. I ta izjava, kao i ona o stopiranju proširenja NATO saveza, itekako je blagotvorna i dobrodošla u moru onih koje propagiraju zaoštravanje, huškaju na planetarni rat i negiraju dostojanstvo Evrope.

Ta doza ispoljene želje za evropskim suverenitetom u odnosu na donosioce odluka u Vašingtonu – istina: stidljiva i daleko slabijeg intenziteta od one koju je demonstrirao Šarl De Gol – ipak je veoma ljekovita i pogoduje stavovima većine građana Crne Gore, koje promoviše i Pokret za neutralnost. Naročito u onom dijelu u kojem se zalažemo za crnogorsku neutralnost, koja će biti (za)garantovana od strane Evropske unije što, kao mogućnost, i stoji zapisano u krovnom aktu EU, Lisabonskom ugovoru, a što je poznatije kao irska klauzula", stoji u saopštenju.

Sa druge strane, više nego išta o važnosti ovog stava, govori i reakcija crnogorskih zvaničnika, naveo je Milačić.

"Dok glavni nosioci atlantističke politike - NATO ratni huškači, premijer Milo Đukanović i prvi čovjek Skupštine Ranko Krivokapić - kao klasične američke marionete, upadljivo ćute, dotle njihov pion, nacionalni koordinator za NATO, Veselin Garčević, daje izjavu za koju Crnom Gorom već kruži vic da je ni on sam nije razumio.

U želji da demantuju ono što se ne može demantovati – jer je Oland bio više nego direktan – crnogorski režim je preko Garčevića poslao poruku da je Olandova izjava data “u dijelu razgovora koji se odnosio na krizu na evropskom tlu”, te da se time, navodno, ne odnosi na našu zemlju. To, u kom dijelu razgovora je izrečena poruka, i sve da je tačno, blago rečeno, nema nikakve veze sa suštinom poruke predsjednika Francuske. Rečeno je ono što je rečeno, a to je da Francuska u ovom trenutku ne želi širenje NATO saveza.

Garčević, potom, koristi i jedan klasični propagandni trik kada kaže da su “kontaktirali i jedan broj naših partnera čije je mišljenje podudarno sa ovim". Naravno, iako je to najmanje važno: Garčević i njegovi ne navode koji su partneri u pitanju, tako da ti “partneri” mogu biti bilo ko, ili, što je najvjerovatnije – niko.

Na koncu: da se crnogorski građani (osim što većinski ne podržavaju NATO integracije), zbog svega navedenoga, već uveliko sprdaju sa NATO propagandistima, najbolje je oslikano u šali koja se pojavila ovih dana. Naime, kada nekoga nema, kada ne dolazi, sada se može reći: “Nema te ka’poziva za (NATO) članstvo“, zaključuje Milačić.

Bonus video: