O PISMU TARNERA

Ivanić: Ovakva pisma nisu dobrodošla, nepotrebna gužva oko Sutorine

"Iskreno, takva pisma nisu pretjerano dobrodošla ali ćemo ih uzeti u razmatranje kad za to dođe vrijeme“, rekao je Ivanić
30 komentar(a)
Mladen Ivanić, Foto: Betaphoto
Mladen Ivanić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 03.03.2015. 13:47h

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) razmatraće pismo američkog kongresmena Majkla Tarnera, u kom se navodi da će SAD ukinuti pomoć toj državi ukoliko nastavi da potencira pitanje Sutorine kada dođe vrijeme, kazao je član tog tijela, Mladen Ivanić.

Predsjedavajući Parlamentarne skupštine NATO-a, uticajni američki kongresmen Majkl Tarner upozorio je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) mogle obustaviti pomoć toj državi ako ne stavi tačku na spor sa Crnom Gorom oko Sutorine, objavile su jutros “Vijesti”.

U pismu upućenom Izetbegoviću 25. februara, Tarner je ukazao da će se u Kongresu i Senatu odlučivati o dokumentu kojim se bosansko-hercegovačke vlasti pozivaju da poštuju ranije utvrđene granice i potvrde sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom.

Tarner je, prema informacijama “Vijesti” iz diplomatije, dostavio Izetbegoviću i taj dokument naslovljen kao Predog zakona o integritetu crnogorske granice (Montenegro Border Integrity Act).

Tarner je u pismu ocijenio i da problem Sutorine ”predstavlja pokušaj stvaranja teritorijanog spora za zaustavljanja integracija u evroatlanske institucije, kao što je NATO”.

Ivanić je Radiju Antena M kazao da nije imao uvid u pismo koje je Izetbegović dobio iz Vašingtona.

„Mislim da stvari treba da rješavamo polako, laganim putem, u smirenoj atmosferi bez pritiska. Iskreno, takva pisma nisu pretjerano dobrodošla ali ćemo ih uzeti u razmatranje kad za to dođe vrijeme“, rekao je Ivanić.

Kako je podsjetio, Predsjedništvo ne učestvuje u „ovoj nepotrebnoj gužvi“, navodeći da zbog toga ne daju izjave povodom Sutorine.

Preporučujemo za Vas