Nimanbegu: U Radnu grupu da se uključe sve stranke sa parlamentarnim statusom

"Afirmativna akcija se iznjedrila u svoju suprotnost i smanjila predstavljanje Albanaca u Parlamentu Crne Gore"
148 pregleda 3 komentar(a)
GEnci Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
GEnci Nimanbegu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.10.2018. 19:14h

Predsjednici stranaka koje su dio koalicije "Albanci odlučno" ocijenili su, razmatranjem dosadašnjeg rada u Skupštini u vezi sa formiranjem Radne grupe za unaprjeđenje izbornog zakonodavstva, da je konsenzualni način odlučivanja ključan radi izgradnje međusobnog povjerenja, a i kao najdemokratičniji način da se podrže buduće izmjene u izbornom zakonodavstvu, saopštio je poslanik Genci Nimanbegu.

"Koalicioni partneri, Forca, DUA i AA cijene da je radi izgradnje povjerenja u ovaj proces neophodno da u budućoj radnoj grupi obavezno uzme učešće predstavnik albanskih nacionalnih partija. Ocijenjeno je kako je 2011. godine albanskim nacionalnim partijama ukinuto stečeno pravo, u vidu postojanja posebne izborne jedinice, te je ovo prilika da se ti evidentni nedostaci pokazani izbornom zakonodavstvu u dosada dva izborna ciklusa otklone. Afirmativna akcija se iznjedrila u svoju suprotnost i smanjila predstavljanje Albanaca u Parlamentu Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, nepohodno je da predlozi koje daju parlamentarne političke partije imaju obavezu suštinske analize u Radnoj grupi.

"U rad Radne grupe treba da se uključe sve političke parlamentarne partije koje za to izraze interesovanje tj sve izborne liste koje su na poslednjim izborima izborile parlamentarni status", zaključuje se u saopštenju koje ispred koalicije "Albanci odlučno" potpisuje Genci Nimanbegu.

Bonus video: