Zeković: Opravdano tražiti povećanje standarda za policiju

“Povećanje standarda i motivacije policijskih službenika, uz nastavak jačanja kapaciteta, možemo smatrati opravdanim korakom ka izgradnji efikasne i sposobne policije”, kazao je Zeković
75 pregleda 2 komentar(a)
Aleksandar Zeković, Foto: Savo Prelević
Aleksandar Zeković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.03.2015. 12:49h

Povećanje standarda i motivacije policijskih službenika, uz nastavak jačanja kapaciteta, opravdan je korak ka izgradnji efikasne i sposobne policije, ocijenio je predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević ocijenio je da je neohodno da se unaprijedi materijalni položaj pripadnika kriminalističke policije, koji su na prvoj liniji borbe protiv kriminala i da njihove plate treba izjednačiti sa primanjima tužilaca i sudija.

Zeković je kazao da je policija servis od kojeg se povodom primjene zakona i vladavine prava očekuju konkretni i vidljivi rezultati.

“U tom kontekstu razmišljanje i pristup ministra unutrašnjih poslova, Raška Konjevića, snažno podržavam. Cijenim da je to odgovaran i profesionalan pristup koji je usmjeren na rezultate”, kazao je Zeković agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, policijska profesija se nalazi pod intenzivnom i kontinuiranom društevnom pažnjom.

“Policija, posebno sektor kriminalističke policije, je pod snažnim pritiskom. Posebno taj pritisak i očekivanja dolaze do izražaja kada smo suočeni s činjenicama da brojna krivična djela ostaju nerasvjetljena i neprocesuirana”, ukazao je on.

To, dodao je Zeković, urušava kredibilitet policije i njenu primarnu zakonsku funkciju.

“Povećanje standarda i motivacije policijskih službenika, uz nastavak jačanja kapaciteta, možemo smatrati opravdanim korakom ka izgradnji efikasne i sposobne policije”, kazao je on.

Zeković smatra da je, uz povećanje standarda u policiji, potpuno razumno i logično očekivati kvalitetniji rad i rezultate.

“Da osnažimo jos više pritisak i očekivanja ali i policiju oslobodimo onih koji ne postižu rezultate i nisu dostojni povjerenog policijkog posla”, zaključio je on.

Bonus video: