Građani plaćaju partije više od četiri miliona: "Neke jedva preživljavaju"

Izmjenama zakona o finansiranju političkih partija poslanici su krajem prošle godine povećali izdvajanja iz državnog budžeta za parlamentarne stranke 20 odsto
14 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 01.03.2015. 18:55h

Crna Gora ima 55 partija a tu nije kraj jer ćemo uskoro dobiti nove dvije ili tri stranke.

Od toga je čak 18 parlamentarnih koje će ove godine koštati građane preko četiri miliona i 700 hiljada eura.

Toliko se iz budžeta izdvaja za njihov rad, zakup prostorija i angažovanje sekretara i stručnih konsultanata.

Dodatni novac partije dobijaju i na lokalnom niovu ali ga opštine rijetko isplaćuju jer su u lošoj finansijskoj situaciji. Iako su svjesni da poreski obveznici daju i previše novca za njih, u velikom broju partija tvrde da sa ovim parama jedva preživljavaju.

Izmjenama zakona o finansiranju političkih partija poslanici su krajem prošle godine povećali izdvajanja iz državnog budžeta za parlamentarne stranke 20 odsto.

Umjesto prosječno tri miliona eura kao do sada, ove godine dobiće preko četiri.

"Što se tiče novca - jedva sastavljamo kraj sa krajem", kazao je Milutin Đukanović iz Nove srpske demokratije (NOVA).

"Da li je građanima previše mislim da jeste, a da li bi nam trebalo više, bi sigurno", istakao je Dragan Ivanović iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iako je bila protiv ovog povećanja, najviše novca - skoro trećinu - dobija DPS, jer ima najveći broj poslanika. Na drugom mjestu je Socijalistička narodna partija, zatim Nova srpska demokratija, pa Socijaldemokratska partija.

Ostalih milion i po, podijelili su Pokret za promjene, Pozitivna Crna Gora, Bošnjačka stranka i partije koje imaju po jednog poslanika.

"Novac se koristi za plate, kancelarijski materijal, zakupnine kancelarija u 11 gradova", tvrdi Nataša Gojković iz Pozitivne CG.

"Ostalo na druge troskove, rezije, odrzavanje kola, telefon je 5,6 hiljada. Na godišnjem nivou oko 43 hiljada zakupa, 27-30 hiljada odrzavanja sastanaka partije na drzavnom I lokalnom niovu, medjunarodne aktivnosti 13 hiljada", rekao je Branko Čavor iz Demokratske partije socijalista (DPS).

"Ukupna mjesečna obaveza Nove srpske demokratije iznosi po kreditnim obavezama 20.000 eura mjesečno", istakao je Đukanović.

To, međutim, nije sve, objašnjavaju iz skupštinske press službe.

Osim navedenih sredstava, budžetom je predviđen i iznos od 360 hiljada eura za angažovanje sekretara i stručnih konsultanata u poslaničkim klubovima, što je propisano Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i Poslovnikom Skupštine Crne Gore.

Tako se cifra popela na blizu četiri i po miliona eura. Ali, tu nije kraj računice. Prema međustranačkom dogovoru iz 1993. godine, država je obavezna da partijama obezbjedi prostor za rad. Može da im ustupi svoju imovinu ili zakupi privatnu. Ove godine će potrošiti blizu 300 hiljada eura na kiriju, a koji prostor će zakupiti, odlučuje Uprava za imovinu

"Radi se o otvorenom postupku javne nabavke gdje se nabavlja usluga to jest poslovni prostor za partiju", kazao je Emir Dacić, pomoćnik direktora Uprave za imovinu.

Najskuplji prostor pripada SNP-u. Kirija za sjedište te partije u podgoričkom naselju Gorica iznosi šest hiljada eura, mjesečno.

"Ja ne mogu da pričam da li je ovo skupo ili ne. Zašto je na tom tenderu izabran neki vlasnik, ja nisam u toku koliko to košta", ističe Ivanović.

Nešto manje od pet hiljada eura mjesečno košta zgrada Pokreta za promjene, u Dalmatinskoj ulici. Hiljadu manje izdvajaja se za prostorije Pozitivne, a 2.700 za zakup kancelarija Nove srpske demokratije u zgradi Maksim.

"Kada smo selili iz malih prostorija, prosto ovo je bio jedini prostor gdje smo u tom trenutku mogli da nadjemo i preselimo sjedište stranke", rekla je Gojković.

"Sad da se zamjera nekoj političkoj partiji pogotovo opozicionoj što ima prostorije na ovakvom mjestu. Ako je to najveći problem Crne Gore mi smo spremni da odustanemo od ovih prostorija", kazao je Đukanović.

Za Demokratsku narodnu partiju Milana Kneževića država godišnje plaća kiriju od preko 36 i po hiljada eura. Prostorije Bošnjačke stranke, koja ima tri poslanika, koštaju 33 hiljade, a Demokratske stranke jedinstva nešto iznad 13 i po hiljada. DPS i SDP koriste stare prostorije u bivšoj zgradi Vlade, koja je sada državno vlasništvo.

"Sve su složne i nijedna nema primjedbu na poslovni prostor. To je u ovoj prici najbitnija stvar, da su svi zadovoljni, što je rijetko", tvrdi Dacić.

Kada se podvuče crta, poreske obveznike rad partija godišnje košta preko 4 miliona i 700 hiljada eura. Poređenja radi, u Srbiji, koja ima 10 puta više stanovnika, ta brojka iznosi oko 6 miliona i 600 hiljada.

Država im je ove godine "skresala" troškove tri miliona.

Bonus video: