RASPODJELA RADNIKA, IMOVINE I DUGOVA

Pitanje granice: Berane i Petnjica idu na arbitražu

Berane i Petnjica nikako ne mogu da se dogovore ni oko podjele imovine i zaposlenih u nekadašnjim zejedničkim opštinskim preduzećima
308 pregleda 1 komentar(a)
Petnjica, Foto: Tufik Softić
Petnjica, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 01.03.2015. 19:39h

Iako je Petnjica prije petnaest mjeseci povratila status opštine, još uvijek nisu poznate njene granice. Brojni pregovori sa Beranama nisu dali rezultate pa će se ići na arbitražu države. Osim pitanja granice, država će rješavati i pitanje raspodjele radnika i imovine, kao i kako će se podijeliti zaostali dugovi.

Ovo je granica opštine Berane i novoformirane opštine Petnjica. 15 mjeseci opštine Petnjice ima a precizno utvrđene granice sa Berancima nema. Berane i Petnjica, nekad jedna opština, imaju jednu zajedničku komisiju za razgraničenje ali je ta komisija za sada utvrdila jedino granicu unutar sebe na beranski i petnjički dio komisije.

Iako je na prvim sastancima izgledalo da će lako doći do razgraničenja, izlaskom na teren u vodu je pao raniji dogovor da granica bude ista kao i prije pola vijeka kada je Petnjica izgubila status opštine. I jedni i drugi tvrde da se slažu sa tim dogovorom ali da uvijek oni drugi traže više od toga.

"Beranska komisija traži da se uspostave granice iz 1953 godine", kazao je Dragan Bogavac,predsjednik komisije iz Berana.

"Do sporenja je došlo kada smo se suočili sa zahtjevom jednog dijela članova komisije iz Opštine Berane da putna komunikacija i naselja Stjenica i Paljuh pripadnu opštini Berane" istakao je Samir Agović, predsjednik Opštine Petnjica.

No to nije sve. Berane i Petnjica nikako ne mogu da se dogovore ni oko podjele imovine i zaposlenih u nekadašnjim zejedničkim opštinskim preduzećima.

"Opština Berane plaća 19 službenika i nameštenika odnosno 7 službenika iz Centra za kulturu,pet radnika matičara i jedan koji vrši naplatu poreza i sedam radnika iz Stambeno komunalnog preduzeća.To su veliki iznosi", rekao je Bogavac.

Za više od godinu od kada je Petnjica povratila status opštine za ove zaposlene, koji rade u Petnjici, Berane je potrošilo oko 150 hiljada eura. Iako razumiju taj teret komšija, Petnjičani ga povezuju sa podjelom imovine.

"Mi smo imali ponudu da i u tom pogledu budemo efikasni aj da kažem na džentlmenski način se dogovorimo da dio radnika preuzmemo ali da ipak dobijemo i nešto od mehanizacije konkretno u Komunalnom preduzeću. Znam da je to opterećenje ali ako imamo obavezu da podijelimo imovinu zašto ovaj stav se ne uvaži sa naše strane? Dakle tu bi bili potpuno relaksirani i jedna i druga opština i na ovaj način završili", kazao je Agović.

Kako tog džentlmenskog dogovora nema, i jedni i drugi saglasni su da je neophodna pomoć države.Prije toga potrebno je da lokalni parlamenti usvoje inicijative o državnoj arbitraži.

Te inicijative će biti proslijeđene Vladi koja nakon toga treba da formira komisiju za razgraničenje i podjelu imovine koja će donijeti konačnu odluku. Ona bi trebalo da bude poznata u naredna dva mjeseca.