VDT će predlagati specijalnog tužioca

5 komentar(a)
skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
skupština Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.02.2015. 21:06h

Skupština Crne Gore usvojila je set pravosudnih zakona, među kojima i Zakon o specijalnom državnom tužilaštvu kojim bi trebalo da se napravi takozvani crnogorski USKOK.

Specijalni tužilac biraće se na predlog VDT-a,koji će Tužilačkom savjetu predložiti kandidata koga će izabrati među onima koji se jave na oglas. Time je izjegnuto sporno rješenje koje VDT nije davalo mogućnost da utiče na izbor, kako je tvrdio sadašnji VDT Ivica Stanković, jednog od ključnih saradnika. Za vladin predlog zakona glasalo je 42 poslanika vladajuće koalicije, dok je 18 bilo uzdržano a 12 protiv.

Usvojen je i Zakon o državnom tužilaštvu, u kome je takođe promjenjena sporna odredba da disciplinskog tužioca predlaže predsjednik Vrhovnog suda, pa će pokretanje odgovornosti tužilaca ostati u okviru Tužilačkog savjeta.

Većinom glasova poslanika usvojen je amandman Azre Jasavić(Pozitivna) na osnovu koga će u višem i Vrhovnom tužilaštvu moći da budu birana po tri tužioca iz redova advokata, sudija, notara, profesora pravnih nauka i drugih profesije i sudija, koji su u tom poslu 12 godina. Vlada je predlagala da to može biti za mjesto samo jednog tužioca, za koje je trebalo imati 20 godina staža.

Poslanici su usvojili i zakone o sudovima, Sudskom savjetu i Ustavnom sudu.

Bonus video: