Lange: Očekivao sam do sada rezultate u borbi protiv korupcije

Lange je rekao da je vladavina prava širok opsjeg aktivnosti koje se preduzimaju Crnoj Gori
0 komentar(a)
Dirk Lange, Foto: Savo Prelević
Dirk Lange, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.02.2015. 18:38h

Šef odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju EU Dirk Lange kazao je da je očekivao da Specijalno tužilaštvo, koje još uvijek nije oformljeno i o kojem se danas glasa u parlamentu, već da određene rezultate u borbi protiv korupcije.

Lange je nakon sjednice Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost novinarima kazao da se nada da će pitanje Zakona o Specijalnom tužilaštvu biti riješeno danas u parlamentu.

"Nadali smo se da će to biti završeno malo ranije, ali demokratija je demokratija i mora se razvijati. Ali onda biste videli da ovi zakoni treba da uspostave instituciju, u ovom slučaju Speciajlno tužilaštvo, za koje sam se nadao da će biti ranije uspostavljeno, i onda smo se nadali da će Specijalno tužilaštvo već raditi i davati određene rezultate", rekao je Lange.

On je rekao da, kada se govori o borbi protiv korupcije i organizvoanog kriminala, EU vidi da nema toliko napretka kojem su se nadali prije godinu i po kada su Akcioni planovi za poglavlja 23 i 25 usvojeni.

Lange je rekao da je vladavina prava širok opsjeg aktivnosti koje se preduzimaju Crnoj Gori, i da se nakon sastanak Pododbora vidi gdje su zastoji.

"Godinu i po nakon usvajanja akcionih planova možemo da vidimo gdje su zastoji, gdje se napreduje, šta preostaje da se uradi", rekao je on.

Lange je kazao da su najbitinija tri elementa za vladavinu prava, valjano zakonodavstvo, odgovarajuće institucije koje će sprovoditi zakone i na kraju rezultati na terenu, gdje je, kako je naveo napredak ograničen.

"Prvo morate imati valjano zakonodavstvo kako bi utrli put setu mjera i aktivnosti. Vidimo da u parlamentu trenutno razgovaraju o Specijalnom tužilaštvu, i po pitanju zakonodavstva uvidjeli smo napredak kojem smo se nadali. Druga stavka je da se imaju odgovarajuće institucije kako bi se zakoni sprovodili, i tu vidimo da je napredak ograničen i sa aspekta novoformiranih instuicja koje treba da se uspostave i aspekta već postojećih institucija", rekao je Lange i dodao da institucije i zakondavstvo ne garantuju stvarne rezultate u praksi, što EU traži.

"Da ilustrujem, pozdravljamo izmjene Zakona o zabrani diskriminacije lica sa invaliditetom kojima se pomaže licima sa invaliditetom, čak je uspostavljen plan i određen budžet da bi im se omogućio pristup javnim zgradama, ali gje je napredak u realnosti? Na primjer još ne mogu ući u zgradu parlamenta. Kako da objasnimo građana da pristupanje EU pravi razliku za ljude", rekao je on.

Lange je dodao da će u narednih nekoliko nedjelja u Crnu Goru stići ekspertska misija koja će na terenu vidjeti kako se sprovode zakoni i da li prave razliku.

"Onda ćemo o svemu informisati članice na sastanku Evropskog savjeta koji će se održati u aprilu", kazao je funkcioner EK. Upitan kako komentariše da još nema konretnih rezultata istrage u aferi Snimak, Lange je podsjetio da se EU nadala i političkoj odgovornosti.

Upitan da li u aprilu nakon sjednice Evropskog savjeta može doći do aktiviranje klauzule balansa, Lange je poručio da prvo treba sklopiti cjelokupnu sliku o Crnoj Gori.

"Klauzula balansa postoji, i mi očekujemo da napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala bude usklađen sa drugim poglavljima. U oktobru smo podsjetili na klauzulu ali nismo rekli da će biti aktivirana. Pustite nas da završimo, da sliku koju smo stekli tokom sastanaka Pododbora upotpunimo informacijama koje budemo dobili nakon ekspertskih misija i onda ćemo moći da vidimo da li je uspostavljen opšti balans" rekao je Lange.

Glavni pregovarač sa EU Aleksandar Andrija Pejović rekao je je u radu Pododobora učestvovalo preko 100 ljudi koji su davali odgovore i predstavljali šta je Crna Gora uradila u prethodnih godinu dana.

"Razgovarali smo i borbi protiv korupcije u dijelu zaokruživanja zakonodavnog okvira kroz donošenje niza zakona krajem prošle godine i načinima na koje ćemo raditi na uspostavljanu uslova za rad nove agencije za sprječavanje korupcije", rekao je Pejović novinarima.

On je rekao da se na sastancima govorilo kreiranju kredibilnog bilansa ostvarenih rezultata u borbi protibv korupcije i organizovanog kriminala i da je Crna Gora sve više fokusirana na ono što traže evropski partneri.

"A to su konkretni rezultati u svim ovim oblastima" rekao je on. Pejović je dodao da se na sastanku govorilo o rješenjima usklađivanja viznog režima Crne Gorre sa režimom EU. "Kako da pojačamo kontrolu nad granicama, bolje opremimo granične prelaze i na kraju stvorimo jedan kredibilan sistem", rekao je Pejović.

Bonus video: