Lukovac: Upozorenja o stranim uticajima ozbiljno shvatiti

Lukovac je kazao da zabrinjava već sama okolnost da su upozorenja motivisana rastućim uticajem Rusije u Evropi umjesto izgradnje partnerstva
8 komentar(a)
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Branko Lukovac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.02.2015. 14:06h

Crna Gora bi sa pojačanim oprezom trebalo da prati moguće linije uticaja pojedinih inostranih činilaca na javnost, smatra nekadašnji šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac, navodeći da upozorenja, pogotovo ona sa visokog nivoa iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), treba ozbiljno shvatiti.

Podsekretar za odbranu SAD Kristin Vormut saopštila je da je Crna Gora jedna od zemalja koje bi Rusija mogla pokušati da destabilizuje nakon Ukrajine, a ranije je američki državni sekretar Džona Keri ocijenio da se čitav niz evropskih zemalja, a među njima i Crna Gora, nalaze na „liniji vatre“ kada je riječ o odnosima Vašingtona i Moskve.

Lukovac je kazao da zabrinjava već sama okolnost da su upozorenja motivisana rastućim uticajem Rusije u Evropi umjesto izgradnje partnerstva.

„Upozorenja, pogotovo ako ona dolaze iz SAD, sa tako visokog nivoa, treba ozbiljno shvatiti. Po meni, Crna Gora bi trebalo da nastavi sa reformama, da osvaja vrijednosti i standarde na putu prema integracijama, o čemu će odluku donijeti građani i državni organi“, rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

Drugo, kako je dodao, Crna Gora treba da održava i unapređuje dobre i prijateljske odnose i sa SAD i sa Rusijom i drugim uticajnim činiocima međunarodnih odnosa.

„Crna Gora bi trebalo sa pojačanim oprezom da prati moguće linije uticaja pojedinih inostranih činilaca na javnost i eventualno kako se upozorava na pokušaje destabilizacije prilika u Crnoj Gori. To bi posebno moglo biti povezano sa očekivanim pozivom za članstvo u NATO i donošenjem odluke u vezi sa tim“, naveo je on.

Vuković: Nećemo odustati od integracija

Predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose Miodrag Vuković rekao je da izjave američkih zvaničnika govore da je politika zvanične Crne Gore evropskih i evroatlantskih integracija ispravna i od nje neće odustati.

„Sama izjava kao izjava posebno sa te adrese je ozbiljna, upozoravajuća i sigurno da će se prema njoj svi ozbiljni morati na vrlo promišljen način postaviti. Nažalost, to je još jedna potvrda tih globalnih sukoba, poremećaja na međunarodnoj ne samo političkoj sceni. Sukoba u kojima su male države, narodi i zajednice samo kolateralna šteta“, pnaveo je Vuković.

Podsjećajući na ranije izjave iz Rusije u odnosu na Crnu Goru koje su tada pozivale na opreznost, član Odbora Borislav Banović smatra da sadašnja upozorenja iz SAD govore da Crna Gora treba da što prije bude unutar bezbjednosnog okruženja NATO.

NOVA: Rusija ne može destabilizovati Crnu Goru

U Novoj srpskoj demokratiji odbacuju mogućnost da bi Rusija mogla destabilizovati Crnu Goru.

„Ne pridajemo ovakvim izjavama preveliki značaj pogotovo što je Crna Gora kao država na ovom tlu opstala upravo zahvaljujući podršci i pomoći Rusije, nekadašnje carske Rusije. Rusija nikada nije destabilizovala i ugrožavala, nego samo podržavala Crnu Goru i ne vidim razlog zašto bi je sada destabilizovala“, rekao je portparol partije, Jovan Vučurović.

Bonus video: